— Vi hadde avsluttet søket og plassert hundene i bilen på parkeringsplassen. Det var tilfeldig at jeg kikket ned på en kum og oppdaget at mosen rundt kanten var borte. Det er små marginer, sier tidligere hundefører og politibetjent Hans Olav Frette.

For folk flest er Frette best kjent som fotballtrener i Bryne og Ålgård. Men Frette var også mannen som fant Tina Jørgensen sammen med tidligere kollega Trond Rune Sunde.

Sistnevnte jobber fortsatt i politiet og er nå leder for hundepatruljen i Rogaland, mens Frette er personalsjef i Aarbakke.

Tina Jørgensen forsvant fra Stavanger sentrum natt til 24. september 2000. En måned senere ble liket funnet i en kum ved Bore kirke på Jæren. Foto: Jonas Haarr Friestad

Like etter at Tina Jørgensen (20) forsvant natt til søndag 24. september brukte hundepatruljen flere dager på å saumfare området rundt Sølyst og Grasholmen der hun bodde. Både Frette og Sunde deltok i søket.

— Vi hadde jobbet mye med saken, men sto på bar bakke. Hundepatruljen var koblet av Tina-saken, sier Sunde.

Tilfeldigheter gjorde at det likevel var to fra hundepatruljen som fant Tina Jørgensen.

Parkeringsplassen ved Bore kirke i Klepp lå diskré til like ved hovedveien mellom Sola og Kleppe og var omkranset av lønnetrær og en tett og høy hekk av furubusker.

Fant ransbil

Her hadde politiet funnet ransbilen som ble brukt da to maskerte og bevæpna menn prøvde å rane entreprenøren Trygve Stangeland og kona Reidun på Tjelta en snau måned etter at Tina forsvant.

Men politiet var fortsatt på jakt etter ransvåpen og kalte ut hundepatruljen for å gjøre et detaljert søk ved Bore kirke.

I søket fant patruljen noen høyttalerledninger som kunne knyttes til TS-ranet, og de fant også stjålne bilskilt og stjålne kredittkort fra annen kriminell aktivitet.

Tina Jørgensen ble funnet i denne kummen utenfor Bore kirke. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Flere hundeførere deltok, men Frette og Sunde sto igjen på parkeringsplassen for å oppsummere søket. Da kikket Frette ned på en kum og oppdaget at mosen rundt kanten var borte. De sjekket også andre kummer på området, men her var mosen rundt kanten ikke rørt.— Da slo det oss, her er våpenet, sier Frette.

Lånte hakke på kirkegården

De prøvde først å åpne kummen med fingrene. Men det gikk ikke.

— Da gikk vi bort på kirkegården og hentet en gravehakke slik at vi fikk vippet kumlokket opp på høykant, forteller Sunde.

Det som møtte dem, var et overraskende syn.

— Jeg var aldri i tvil. "Dette må være Tina Jørgensen", sa jeg til Hans Olav, og det var det, sier Sunde.

Aftenbladet har tidligere skrevet om en glassfibersekk som ble funnet i kummen. På sekken var det skåret av en firkant. Denne firkanten ble seinere funnet ved Sølyst. Obduksjonen viste at dødsårsaken var stump vold, og politiet mener at drapet skjedde ved Sølyst før liket ble fraktet til Bore i bil.

— Hvordan opplevde du å finne en død kropp når dere egentlig var på jakt etter ransvåpen?

— Det var veldig overraskende, og inntrykkene kom raskt. Det er ikke godt å beskrive. Det var bare "bang", der lå hun. Heldigvis var vi to. Det føles godt å være to når du gjør et slikt funn, og det går mange tanker gjennom hodet. Når du får sterke inntrykk, er det godt å ha faste rutiner, og etter at vi hadde meldt fra og sikret stedet, gikk vi på kontoret for å skrive rapport om det vi hadde gjort, sier Sunde.

— Hvordan er det å følge utviklingen i saken nå 15 år etterpå?

— Det som har skjedd, er veldig overraskende. Men oppi alt det tragiske, må det viktigste være at de pårørende får et svar, og jeg håper at saken blir løst, sier Sunde.