— Jeg tror dere vil bli overrasket over hvor mye vi har klart å enes om å jobbe med, innleder Astrid Hilde, Søgnes påtroppende Ap-ordfører.

I den felles politiske plattformen for samarbeidet i Søgne-politikken de neste fire årene, har hun klart å samle både tradisjonelt borgerlige og sosialistiske partier: Frp, V, SV, MDG og Sp har funnet sammen med Ap.

Yngvar Monstad, eneste i kommunestyret fra MDG, har fått rollen som nestleder i plan- og miljøutvalget i kommende fireårsperiode. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Det begynte som et valgteknisk samarbeid, men tonen var så god og vi snakket så godt sammen, at vi har endt opp med å enes om en rekke viktige saker, sier Hilde.

Blir ordfører på fulltid

Hun møter oss på arbeidsplassen hun snart skal forlate. Jobben som advokat i Agder Energi er for krevende til at den lar seg kombinere med jobben som ordfører i Søgne. Permisjon er innvilget, og 22. oktober konstituerer det nye kommunestyret seg med 45-åringen i ordførerrollen.

Endelig skal terapibassenget bli fylt med vann. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Konkrete saker øverst på listen er styrking av skolehelsetjenesten, opprettelse av mobbeombud og vann i varmtvannsbassenget.

Ny varaordfører Egel Terkelsen fra Frper full av lovord over samarbeidet.

— Det er helt fantastisk at vi har klart å komme fram til denne plattformen. Forhandlingene har vært gode og konstruktive, og vi har prøvd etter beste evne å ivareta alle partier, sier Terkelsen.

Han fremhever satsing på næring, eldreomsorg, skole og helse som viktige saker de har fått gjennomslag for.

Nye venner for Fremskrittspartiet

- Ingen skepsis i Frp til at dere har funnet sammen med sosialistene?

— Noe skepsis har det vært, men styret er veldig positive til den retningen samarbeidet har tatt. Vi er enige om mye, men samtidig fullstendig klare over hva vi er uenige om, sier Terkelsen.

Egel Terkelsen (Frp), her stående til venstre på valgvaken 14. september, er strålende fornøyd med samarbeidet med sine nye politiske venner. Her med sine gamle venner i politikken, Torfinn Kleivset (KrF) og Åse Severinsen (H). Foto: Sondre Steen Holvik

— Du savner ikke Høyre?

— Jeg savner alltid gode venner. Men jeg ser for meg å få mange nye gode venner de neste fire årene, sier Terkelsen.

Satsing på barn og unge er en utvetydig prioritering for det politiske samarbeidet. Nylig havnet Søgne nederst på Unicefs rangering av kommunenes ressursbruk per barn.

— Det har vært mange uheldige saker i Søgne, hvor man kanskje kan si at vi får litt igjen for det vi har puttet inn, konstaterer Astrid Hilde, og sier at styrking av rammetimetallet i skolen er en viktig sak.

— Det vil gi bedre fleksibilitet til å sette inn ekstra lærerressurser der behovet er størst.

Fikk ikke Frp med på skatteøkning

Selv om det har gått bedre enn forventet å finne felles saker å enes om, legger Hilde ikke skjul på at enkelte tema fort ble ikke-tema. Å snakke om flyktninger og byggeforbud med Frp viste seg raskt å være dødfødt.

Astrid Hilde (45) har fått permisjon fra jobben som advokat i Agder Energi Nett for å bli ordfører i Søgne. Foto: Sondre Steen Holvik

Arbeiderpartiet i Søgne gikk dessuten til valg på at de skulle gi mer velferd gjennom å øke eiendomsskatten. Det har de også måttet slå fra seg.— Å øke skattene var ikke aktuelt for Frp, for å si det sånn, fastslår hun.

I stedet hentes det mer penger til velferd, nærmere bestemt 1,2 millioner kroner, gjennom å kutte den kommunale kontantstøtten. Økte statlige overføringer bidrar også til at regnskapet går i hop.

Inntar førerplassen på miljøbygg

På miljøfeltet har Hilde, som sitter i Ap-leder Jonas Gahr Støres klimapanel, ikke inngått kompromisser. Øverst på den listen troner en ambisiøs plan: Å bygge et «Power House» på Tangvall.

Miljøsaken er en hjertesak for Astrid Hilde, som mener det offentlige må gå foran i det grønne skiftet. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi vil utrede muligheten for at ny videregående skole, ungdomsskole og flerbrukshall/svømmehall bygges som et innovativt miljøbygg, med eget flisfyringsanlegg. Lykkes vi med det, kan inntil 60 prosent av hele prosjektet finansieres av staten, og vi får svømmehall til halv pris. Her er det om å gjøre å være på banen nå, mens planene er i støpeskjeen, sier Hilde.Det finnes kun ett slikt «Power House» i Norge per i dag.

— Alle snakker om det grønne skiftet. Skal vi få det til, er det viktig at det offentlige går foran, fastslår Astrid Hilde.

Dette er sakene de er enige om:

Samarbeidet mellom Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne spenner over et bredt spekter av saker.

Under følger et utvalg av konkrete saker partiene er enige om å satse på i kommende fireårsperiode.

Barn og unge: Etablere foreldre/mobbeombud så fort som mulig. Iverksette beredskapstem straks. Fjerne lokal kontantstøtte. Styrke skolehelsetjenesten. Styrke jordmortjenesten. Vurdere å samlokalisere PPT/helsestasjon/familiesenter. Sikre tidlig innsats i skolen ved å øke rammetimetallet.

Pleie og omsorg: Tilbud om forebyggende hjemmebesøk til alle over 78 år. Sørge for vann i terapibassenget. Styrke hjemmetjenesten. Forsøksordning med hjemmeteknologi. Planlegge nye omsorgs- og sykehjemsplasser. Gjennomgå organiseringen av pleie- og omsorgssektoren. Opprette pårørende/brukerutvalg på institusjoner.

Næring: Legge til rette for flere og større næringsområder. Opprette et næringsråd. Gi vekstmuligheter til etablert næringsliv. Være offensive med å tiltrekke seg nye arbeidsplasser. Legge til rette for fornybar næring. Hjelp til etablering av nye næringer.

Miljø: Utrede miljøvennlig innovativt bygg, et "Power House" med flisfyringsanlegg for skoleområdet med ny vgs, ungdomsskole og svømmehall. Hurtigladestasjon på Tangvall. Legge inn et zero/plussboligfelt i kommunen. Tenke klimavennlig ved offentlige innkjøp.

Infrastruktur: Følge opp vedtaket om ny E39 i Søgne. Sikre best mulig busstilbud internt og ved pendling. Utrede lys til Søgne-skiltet. Satse på trafikksikkerhetstiltak på Hølleveien og Langenesveien. Regulere inn gang- og sykkelvei fra Sebbetåa til Romsviga.

Frivillig arbeid og kultur: Nytt dekke på kunstgressbanen. Legge til rette for ny skytebane. Utrede samarbeid mellom kulturskolen og sfo. Mer kulturaktiviteter i sentrum.