Samtidig har vi en pågående katastrofe i Middelhavet, hvor flyktninger drukner i hundretall. Per Sandberg (Frp) sitt t-shirt valg var neppe tilfeldig. Vi er godt kjent med hans holdninger, og tidligere meritter. Dette er å anses som et kalkulert innspill i debatten om Syria flyktningene. Om enn et særdeles usmakelig ett. Selv fra Per Sandberg må dette sies å være et absolutt bunnmål når det gjelder anstendighet. Men til tross for dette gis Sandberg full støtte i Frp, og gjenvelges som 1.nestleder. Dette sier mye om Frp, og ikke minst om de holdningene som ligger til grunn for Frp sin flyktning og asylpolitikk.

Sterk motstand

Motstanden mot å ta imot asylsøkere og flyktninger er sterk i Frp. På landsmøtet til Frp var bl.a. Tybring-Gjedde tydelig med sin krasse uttalelse; Vi skal ikke ha 9.999, vi skal ikke ha to, vi skal ha null syriske flyktninger, null syriske flyktninger! Et syn som deles i Frp. Det ble derfor vedtatt å avvise kravet fra Ap, Venstre, Sp, om å ta imot 10 000 flere kvoteflyktninger. I Frp er det ikke rom for medmenneskelige hensyn. Asylsøkere og flyktninger skal holdes utenfor Norges grenser, for enhver pris. Muslimfobien og redselen for utvanning av norsk kultur skygger fullstendig for empatien.Sentrale Frp politikkere uttrykker jevnlig bekymring for kulturpåvirkning og forvitring av velferdsstaten. De omtaler konsekvent flyktninger og asylsøkere som synonymt med samfunnskostnader og problemer. Den motviljen mot å ta imot flere Syriske flyktninger, som vi ser i Frp, bunner i egoisme og fremmedfrykt basert på fordommer. En frykt for de andre og tap av goder, som er større enn viljen til å hjelpe mennesker i livsfare.

Flyktningesituasjonen

Flyktningsituasjonen i Middelhavet er ekstraordinær, krever ekstraordinære tiltak, og vi bør selvfølgelig ta vår del. Om ikke vi som verdens nest rikeste nasjon tar oss råd til å hjelpe, hvem er da nærmest til å hjelpe? Vi kan heller ikke omdefinere dette til et rent kostnadsspørsmål, her må vi vise medmenneskelighet. Dette gjelder mennesker i akutt nød, mennesker som er betydningsfulle, og som er betydningsfulle for noen. Vi må forsøk å sette oss i deres sted, og prøve å forestille oss hva det innebærer å være i en så desperat situasjon. En øvelse som også anbefales ledelsen i Frp.

Når situasjonen er så prekær som den nå er i Middelhavet så burde det, selv i Frp, konkluderes med at vi kan ta imot 10.000 flere kvoteflyktninger. I tillegg bør vi bidra ytterligere i nærområdene, uten å omdisponere bistandsmidler.