Kristiansand får 5,5 prosent vekst i frie inntekter neste år. I rene kroner er det 223 millioner ekstra. Kristiansand vil få overført over 4,2 milliarder kroner neste år.

— Vi er litt positivt overrasket over statsbudsjettets overføringer til oss i Kristiansand

— Dette er mer enn vi har trodd og beregnet. Deflatoren er på 2,7 prosent, så reell vekst er 2,8 prosent. Du kan si vi er litt positivt overrasket over statsbudsjettets overføringer til oss i Kristiansand, sier økonomidirektør i Kristiansand kommune, Terje Fjellvang.

Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand kommune, har analysert mange budsjetter. Han er fornøyd med statsbudsjettet for Kristiansands del Foto: Torstein Øen

Han vil ikke si noe om kommunebudsjettet som kommer 27. oktober, men nå har han en del midler å rutte med som han ikke trodde han fikk.Kristiansanderne bort rett og slett i den kommunen på Sørlandet som får mest vekst i budsjettene neste år. Så er det opp til lokalpolitikerne om de greier å ta det ut i bedre tjenester eller ikke.

— Vi får det litt lettere enn vi har beregnet. Utover det vil jeg ikke si noe om hva vi foreslår for Kristiansand neste år, sier Fjellvang.

Mer til de som vokser

Det er flere grunner til at Kristiansand er budsjettvinneren blant kommunene på Sørlandet.

Den ene er at regjeringen vil premiere kommuner i vekst mer enn før. Før fikk du veksttilskudd hvis du i snitt over tre år hadde vekst på 1,6 prosent. Nå beregnes veksten årlig og du må ha vekst på 1,5 prosent for å få vekstpenger. Dette nyter Kristiansand veldig godt av.

En annen grunn er demografi. Staten har beregnet at Kristiansands befolkning er dyrere å drive neste år. Da er det særlig andelen psykisk utviklingshemmede over 16 år som slår inn og gir økte overføringer.

De fleste kommunene på Agder får vekst på tre- og firetallet neste år. Omregnet for deflatoren (pris og lønnsvekst) blir det vekst i promiller de fleste steder.

Kutt i innlandet

I innlandet er det verre. Flere av småkommunene vil få realnedgang i økonomien neste år. For eksempel Iveland.

Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland erkjenner at det blir enda vanskeligere å drive Iveland når regjeringen strammer inn for småkommunene. Foto: Reidar Kollstad

— Ren og skjær sentralisering. Regjeringen la de store vokse, mens småkommunene i distriktene presses. Det blir verre og verre å drifte utkantkommunene, sier ordfører i Iveland kommune, Gro-Anita Mykjåland (Sp).Hennes kommune får 2,5 prosent flere penger fra staten neste år. Det er 0,2 prosent for lite til å holde nivået som i år.

Tøffest blir det i Sirdal. nå har kraftkommunene mye å gå på, men neste år økes de frie inntektene bare med 1,1 prosent. I realiteten er det 1,5 prosent nedgang.

Kommunegrensene

— Statsbudsjettet går rett inn i kommunestrukturdebatten. Kan vi greie oss alene når vi hele tiden presses på økonomi? Det blir viktige diskusjoner framover, sier Mykjåland, som mener statsbudsjettet burde hatt en helt annen distriktsprofil hvis hun skulle vært fornøyd.

Hennes rådmann har tydelig sagt at hvis staten fortsetter å kutte i småkommunenes økonomi, må Iveland slås sammen med andre.

Valgresultatet viste at ivelendingene ikke ser det slik. Velgerne stemte på de partier som ikke vil ha sammenslåing.

  • Statsbudsjettet går rett inn i kommunestrukturdebatten. Kan vi greie oss alene når vi hele tiden presses på økonomi?