Siv Jensen Foto: Pedersen, Terje

Det er åpenbart mer enn en. Før sommerferien oppfordret Fremskrittspartiet til lokale folkeavstemninger om mottak av syriske flyktninger i landets kommuner. Men det var det ingen sentrale Frp-ordførere som ville være med på, meldte NTB i begynnelsen av juli. Nå oppfordrer Siv Jensen kommunene til ikke å ta imot flyktninger, men heller ikke det støttes av partiets ordførere.Dette fremgår av en artikkel i Dagbladet 16. august. Samtidig gjentar Frps inkluderingsminister Solveig Horne stadig vekk at det trengs en dugnad for å få bosatt flyktninger. Nylig fikk hun ros fra statsministeren for personlig å ha ringt opp alle landets ordførere for å få dem til å bosette flere.

Fremskrittspartiets ordfører i Ullensaker, Harald Espelund, sier til Dagbladet at hans kommune først hadde et vedtak om å ta imot 25 flyktninger i år, men etter oppfordringen fra Horne gikk Frp-ordføreren en ny runde med kommunestyret og fikk løftet antallet til 35. Han har kjøpt nye boliger til flyktningene og sier seg godt fornøyd med regjeringen, der Siv Jensen styrer pengene. Regjeringendekker nemlig 40 prosent av utgiftene til boligene, vel og merke så lenge de brukes til flyktninger.

Det kan ikke være enkelt å være ordfører for Fremskrittspartiet når den ene statsrådene ringer den ene dagen og maser om at kommunen hans må ta imot flere flyktninger, for så, neste dag, å lese i avisene atSiv Jensen berkommunene nekte å ta imot flere flyktninger.

Så spørsmålet er betimelig: Hvor mange tunger snakker Fremskrittspartiet med?