Spain's Xavi celebrates his goal with team mate Joan Capdevila (R) during their Euro 2008 semi-final soccer match against Russia at Ernst Happel stadium in Vienna, June 26, 2008. REUTERS/Robert Zolles (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY Foto: SCANPIX
Spain's Daniel Guiza (C) scores past Russia's goalkeeper Igor Akinfeyev (L) during their Euro 2008 semi-final soccer match at Ernst Happel Stadium in Vienna, June 26, 2008. REUTERS/Christian Charisius (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY Foto: SCANPIX
Spain's David Silva (L) celebrates his goal as he runs past Russia's goalkeeper Igor Akinfeyev during their Euro 2008 semi-final soccer match at Ernst Happel stadium in Vienna, June 26, 2008. REUTERS/Michael Dalder (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY / SCANPIX Foto: Scanpix

WIEN:

– Folk kaller det å gamble at Xavi er med oss til EM. Jeg ville ha kalt det å gamble om vi dro uten ham, sa trener Luis Aragones før mesterskapet. Det etter at den tekniske og ikke minst løpssterke midtbanemannen hadde slitt med et kne, og var usikker på om han ble klar i tide.

Det viste seg at Aragones kan le sist i den diskusjonen. For på kvelden hvor scoringsmaskinen Fernando Torres misbrukte sjanse etter sjanse, måtte en merittert midtbanemann igjen ty til noe av det han kan aller best.

Og løp spanjolene mot sin første tittel på 44 år!

Dypt løp, iskaldt skudd

Det sto 50 minutter på klokka i Wien, og midtbanekollega Inieista hadde ladet kanonen:

Skrått på venstresida hadde samme mann driblet vekk Aleksandr Anyukov, og skulle "bare" legge ballen i hjørnet. Men på veien hadde Xavi fullført et av sine svært mange løp fra dypet.

Og på hel volley fluktet 28-åringen ballen inn mellom beina på en sjanseløs Akinfeev.

Og fortsatte en allerede magisk kveld for spanjolene.

Spesiell stemning

For det hersket en helt spesiell stemning allerede før oppgjøret på Ernst-Happel-Stadion. Det var møtet mellom to sovende fotballgiganter, som begge var i ferd med å våkne igjen samtidig. Det var kampen hvor den ene været revansje etter åpningstapet, den andre etter 44 års sammenhengende mesterskapstørke. Alt sammen omgitt av et inferno av lyn og torden, i et kraftig regnvær.

Og til motsetning fra 1-4-tapet i Innsbruck hadde russerne denne gang gjort leksa si. I hvert fall fra start av. For selv om Torres var nære etter et veggspill med Villa etter seks minutter, var russerne farligst før pause.

Uredde utfordret de én-mot-én, og også én-mot-to. Uredde slo de i lengderetning. Og i motsetning til spanjolene, som så å si alltid søkte en løpende Torres mot en av flankene, spilte russerne på 2. bevegelse. På backen som kom bak vingen, eller på indreløperne som overtok rommet en ellers skuffende Andrej Arshavin etterlot seg, da Senna gjorde det for trangt.

Eller på spissen Roman Pavlyusjenko. Som da han fikk ballen rettvendt etter halvtimen, og bøyde ballen mot krysset: Tre millimeter utenfor. Eller fem minutter senere, da han tok ned ballen på brystet med et kobbel av spanjoler i hælene, men ble presset såpass at avslutningen gikk utenfor.

Fikk smellen

Men da smellen fra Xavi først kom for russerne, kom den hardt. For etter 0-1-målet ble jakten på utliking så overmodig at det åpnet seg helt bakover. Først hadde Torres to kjempesjanser som han misset på.

Så da Torres var byttet ut, og erstatteren Daniel Guiza alene med Igor Akinfeev scoret enkelt etter 75 minutter.

Så da Cesc Fabregas (som også serverte Guiza) fant en ganske så alene David Silva i feltet syv minutter senere. Silva var sikker, og dermed var det bare å fyre på de bengalske lysene for spanske supporterne.

I 50 minutter var det helt jevnt. Så våknet teknikeren og løpsmaskinen Xavi. Nå venter Tyskland.

PS! David Villa mister finalen, etter at han måtte forlate banen med en strekkskade før pause mot Russland.