Oslo 20110323.Landslagsspiller, keeper Rune Almenning Jarstein under pressetreffet på Komplett.no Arena i Sandefjord onsdag. Lørdag spilles EM kvalifiseringskamp i fotball mot Danmark. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Rune Almenning Jarstein har en CV full av tilsynelatende utemmelig temperament.

Lista med utenomsportslige utskeielser er lang.

Såpass omfattende at flere har satt spørsmålstegn på om han er rett mann til å mure igjen det norske målet mot Danmark lørdag.

Espen Bugge Pettersen kom inn som Jarsteins rival etter at Jon Knudsen knakk en finger og må se moroa fra TV-stolen.

Men Bugge Pettersen har lite erfaring.

Jarstein har tross alt flere landskamper (9) og har stått i flere viktige kamper (for RBK i Europacup).

Men har han roen?

Tryggheten?

Keeperplassen er jo for dirigenter – ikke rebeller.

Studerer United-keeperen

–.Jeg vil være en stolt keeper om jeg får plassen lørdag, sier Jarstein.

Han er hverken redd eller nervøs for den viktigste landskampen på lang tid.

Men hva med temperamentet som har ødelagt nesten hele karrieren hans til tider?

– Er det fortsatt et problem?

– Jeg har jobbet mye med det i Viking. Spesielt etter at jeg ble skadet (ødela akilles i oktober i fjor). Jeg har studert DVD-er med utenlandske keepere. Edwin van der Sar (Manchester United) er en keeper jeg har gransket spesielt, på hvor rolig han er og hvordan han opptrer i kampsituasjoner. Slik jobber jeg også nå for å spre ro og trygghet i laget, påstår Viking-keeper Jarstein.

Rune Almenning Jarstein er høy, 190 cm, men ser usedvanlig lite skremmende ut.

På pressetreffet i går virket han alle mest vennlig og rolig. Han bukker høflig både før og etter samtalen med Aftenposten.

Ble pappa

Viking-trener Åge Hareide og Kurt Hegre (keepertrener) har vært temperament-temmere.

Og Jarstein mener overtrampene på banen blir stadig færre.

– Hareide har betydd fantastisk mye. Både han og Hegre er flinke til å si de rette tingene. Jeg har lært mye , sier han.

For snart to år siden ble keeperen også pappa for første gang. Snart to år gamle Line påvirket pappaens indre trykk.

– Det er lykke, mye smil og jeg er blitt roligere også på grunn av farsrollen. Meg i Odd-tiden og nå er i hvert fall to forskjellige personer. Jeg skal fortsatt ha temperament, jeg skal si fra, sette en standard, men det skal ikke gå ut over meg selv eller medspillere på en dårlig måte.

– Så garderobedører, publikum, medspillere og motspillere går en tryggere fremtid i møte?

– Jeg har ikke lyst til å ødelegge så mye rundt meg lenger. Jeg får heller angripe min egen bil eller noe slikt hvis det skulle bli for ille, sier han og smiler.

Men før det vil han gjerne roe seg ned med EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal stadion.

Overtrampene

Juli 2006: Odd-keeperen tente på!alle pluggene mot LSK. Jarstein kastet ballen i ryggen på romerikslagets Arild Sundgot og fikk rødt kort.

Oktober 2006: Sisteskansen viste !fingeren til Fredrikstad-publikumet. Deretter knuste han et vindu i garderobedøren. Odd tapte 1–2 og Jarstein ble bøtelagt med 5000 kroner av !Norges Fotballforbund.

April 2007: Jarstein ble forbannet på egne spillere. Han startet utskjellingen av Odd-spillerne i pausen. !2. omgang gikk uten Jarstein.

Februar 2010: Treningskamp på Marbella, Jarstein og RBK møtte Elfsborg. Svenskene scoret, Jarstein løp etter dommeren, rasende fordi han mente målet burde vært annullert på grunn av angrep på keeper. !Dommeren hadde et svar – gult kort.

Mai 2010: To minutter på overtid på Viking stadion. Stillinger var 1–1 mellom Rosenborg og Rune Almenning Jarsteins Viking. Keeperen i duell med RBK-angriperen Trond Olsen. Vikings sisteskanse rev ned Trond Olsen !nesten umotivert. RBK fikk straffe, RBK scoret, RBK vant 2–1. ## Rune Almenning Jarstein

Født: 29. september 1984

Høyde: 190 cm

Vekt: 90 kg

Klubber: Herkules, Odd Grenland (2002–07: 72 kamper), Rosenborg (2008–09: 51 kamper), !Viking (2010–: 27 kamper)

Landskamper: 9 (debuterte 22. aug. 2007)