Dersom han ikke signerer avtalen med forbundet, nektes han ikke bare VM-plass. Han får heller ikke benytte friplassen han har som tittelforsvarer på 15-kilometeren.

Samtidig gir skiforbundet ham mulighet til å profilere sin hovedsponsor Coop under hele sesongåpningen på Beitostølen.

Fristen går ut lørdag

Førstkommende lørdag er Petter Northug nødt til å ha signert avtalen med skiforbundet hvis han skal være aktuell for VM. I så fall må han forplikte seg til å følge skiforbundets regelverk helt frem til 1. mai.

Adresseavisen er imidlertid kjent med at Northug slipper å forholde seg til avtalen umiddlerbart hvis han signerer. Partene skal ha forhandlet seg frem til en løsning som gjør at avtalen trår i kraft først etter sesongåpningen på Beitostølen i slutten av november.

Unntak på Beitostølen

Det betyr at 28-åringen kan profilere sin hovedsponsor Coop og sine øvrige private sponsorer på samme måte som i fjor under den nasjonale sesongåpningen. Han slipper også å delta på landslagets obligatoriske pressetreff, samt eventuelle sponsoroppdrag i landslagsregi under åpningshelga på Beitostølen.

Først helga etterpå starter verdenscupen i finske Kuusamo. Fra da av må Northug følge landslagets opplegg fullt og helt.

Samtidig setter Norges skiforbund kroken på døra for Northugs splitter nye kleskolleksjon, som han har utarbeidet i samarbeid med Coop og Swix, utstyrsleverandøren som brøt med landslaget i vår, og som er i direkte konkurranse med skiforbundets leverandør Bjørn Dæhlie Technical Wear. Adresseavisen omtale denne saken i forrige uke. Da bekreftet kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop at kleskolleksjonen er på vei ut i butikkene i disse dager.

Vil ikke opplyse verdien

Kleskolleksjonen skal være utviklet av Northug og Swix i fellesskap og består av en serie med vinterfritidstøy, fra ullundertøy, fleecetøy og turskidress, via dunjakke til lue og skihansker. Om Northug velger å si ja til skiforbundets avtale og dermed satse på VM, må kolleksjonen stå på lager helt til i vår.

Kristin Paus nekter å si noe om det økonomiske omfanget av saken. Flere idrettshelter som Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Kari Traa har tidligere gjort store penger ved å gjøre som Northug og lansere sitt eget klesmerke.

— Vi ønsker ikke å gå ut med verdien på Northug-kolleksjonen, sier Paus.

Får ikke friplass

Skiforbundets generalsekretær Stein Opsal, som i høst har deltatt i flere forhandlingsmøter med Northug-leiren, bekrefter at klærne må være borte fra butikkhyllene om Northug skal kunne gå VM.

Han er også tydelig på at Northug, om han sier nei til avtalen med skiforbundet, har lukket alle dører for VM-deltagelse. Opsal sier at Northug ikke kan ta i bruk friplassen han har på 15-kilometer i Falun som regjerende mester.

Northug får heller ikke mulighet til å benytte seg av en eventuell friplass i verdenscupen som han kan få på bakgrunn av gode resultater i Skandinavisk Cup. Lederen av den skandinaviske cupen ved juletider får i utgangspunktet delta i alle verdenscuprenn på nyåret. Skiforbundet har imidlertid siste ord i saken og Opsal gir ingen åpning for Northug.

— Vi nekter overhodet ikke Petter Northug å delta i VM og verdenscup, men han må følge lovverket. Det er i så fall han selv som tar valget om ikke å være aktuell for VM i Falun, sier Opsal til Adresseavisen.

Ingen flere møter

Northug oppholder seg for tiden i Val Senales i Italia og meldes å være i svært god form. Fristen for å signere er 1. november og skiforbundet har ifølge Opsal ingen plan om å forlenge den.

— Det handler om å beskytte idrettens markedsretttigheter. Skiforbundet eier samtlige markedsrettigheter til løpere som til enhver tid er uttatt på forbundets landslag eller representasjonslag, minner han om.

Etter flere møter i høst mener skiforbundet at ballen nå ligger hos Petter Northug. Opsal sier at det ikke er planlagt flere møter før fristen går ut på lørdag.

Northugs manager Are Sørum Langås vil ikke kommentere saken.

— Vi kommer tilbake når vi har noe å meddele, skriver han i en sms til Adresseavisen.