TIL hadde mildt sagt dårlig uttelling på dødballer i starten av sesongen, og hadde null (!) scoringer på faste situasjoner etter 11 runder. Siden 3-0-seieren over Stabæk, der alle mål var på dødball, har TIL scoret ti av de siste 16 målene enten etter innkast, corner, straffespark eller frispark. Det betyr at TIL har scoret flest mål på faste situasjoner av alle lag i Tippeligaen denne sesongen til nå, og har scoret flere enn blant andre Rosenborg (9), Molde (9) og Odd (9).

— Hvis det er dødball og innlegg generelt så liker jeg å lukte og lure inn i boksen. Det er den største styrken jeg har, så den statistikken er jeg fornøyd med, sier TIL-ving Thomas Lehne Olsen, som selv har vært delaktig i fire av de ti scoringene (se faktaboks).

Gode hodespillere

Gutan har faktisk mål etter alle mulige varianter av dødballsituasjoner. TIL skaper ofte farlige muligheter på innkast, og to av målene har kommet etter at høyreback Hans Norbye har kastet ballen i feltet.

– Det kommer sikkert som en overraskelse på lagene de innkastene, og vi har en tre-fire spillere som er bra på hodet, sier Norbye.

Naturlig nok så kommer en del av scoringene også på corner, og der er det midtstopper Jostein Gundersen som har pirket inn to scoringer.

– Det med dødballer ligger veldig mye i det mentale, og det handler om å ha riktig innstilling i hodet. Jeg terper en del på det å være først på ballen på dødballer, så helt tilfeldig er det nok ikke, sier Gundersen.

HODESPILLER: Ulrik Yttergård Jenssen har ambisjoner om å score noen mål i løpet av sesongen. Foto: Robin Andersen

Det er ingen grunn til at det skal bli færre dødballscoringer på TIL. Nysigneringen Ulrik Yttergård Jenssen (20) er 187 centimeter, og raget blant annet klart høyest på et innlegg mot Aalesund som nesten endte i nettmaskene.

– Jeg er ikke akkurat en røslig kar, men jeg har mine centimeter. Jeg føler at jeg er veldig bra i lufta og håper at jeg kan trykke inn en scoring av og til, sier Ulrik Yttergård Jenssen.

– Hatt fokus på det

TIL-trener Bård Flovik har snudd den dårlige trenden på dødballer voldsomt.

– Vi evaluerte i fjoråret og syntes at tallene på innslupne og scorede mål på dødball ikke

var god nok. Det største problemet var at vi ikke scoret nok, forteller TIL-trener Bård Flovik.

– Vi har hatt fokus på det, både offensivt og defensivt, legger Flovik til.