SNEKRING: Snekker Samuel Landquist har laget skrivebord med krakk i kryssfiner av bjørk til sitt eget soveværelse på Torshov i Oslo.
DETALJER: Bordet «As long as you like» av Sverre Uhnger og Thomas Jenkins ble laget i begrenset mengde til en salgsutstilling hos Norway Designs. Foto: Produsenten.
RETRO: Sjenken i teak ser ut som den kommer rett fra 60-tallet, men er nylaget av gammelt materiale på Henning Linakers verksted. Den har filt i skuffene.
TRE, TRE, TRE: Fra Henning Linakers verksted i Gamlebyen i Oslo.
REGNSKOGEN: Fra skrytevegg til skrekkeksempel. Eksotiske treprøver og importstempel fra 60-tallet er eksempler på hva som ble hentet fra regnskogen.

Gammelt, nytt, nygammelt og gammelt nytt. Se billedkarusellen ved å klikke på pilen på bildet.

Uavhengig av trender er treverk det mange helst vil ha til enhver tid, men uttrykket kan endres. Hva som er populært av tresorter, møbeltyper og overflatebehandling skifter fra tid til annen.

— Tre er et fantastisk materiale i interiør. Det er ingen over og ingen ved siden, sier trendekspert Helle Tjaberg.

— Har det noen gang ikke vært trendy, spør hun retorisk.

Gammelt og nytt

Det er både en motesak og en smakssak om overflatene skal være lyse eller mørke, blanke eller matte. Om møblene skal være store eller små, tunge eller lette. Om de skal stamme fra en viss periode eller se ut som om de gjør det, være evigaktuelle klassikere eller originale nyskapninger.

Nå har det lenge vært in med såkalte mid century -møbler, altså fra tiårene rundt midten av 1900-tallet. Vintage-varer og nye i retro-stil, samt nye møbler som er lettere inspirert av formspråket eller materialbruken den gang.

Fått med deg dette kule hjemmet?

DETALJER: Dette lille bordet har arkitekt Mari Smørgrav/Tuvalu Arkitekter laget.

— Folk er veldig opptatt av vintage, både når det kommer til klær og interiør. Det gjelder også når det kommer til interiør i tre.- Det som virkelig er trendy nå er å mikse gamle vintage interiør med nye og mer moderne ting. Da får man frem spennende kontraster, mener trendekspert Tjaberg, som tidligere har vært redaktør i Elle interiør, og som nå driver nettstedet«Eget rom».

Snekker i byen

I et tidligere lokomotivverksted ved Ruinparken i Oslo, omgitt av nye blokker på Sørenga og i Bjørvika, holder møbelformgiveren Henning Linaker til.

— Åtte lignende haller ble i sin tid revet, mens denne ble skånet fordi den huset kongens tog. Det sies at middelalderbyens kongsgård ligger under gulvet her, forteller han.

På verkstedet hans lager de møbler og småting i tre, til privatpersoner, museer, arkitekter og prosjekter. Som regel på bestilling.

Han samarbeider litt med spesialforretningen Fuglen Bar når det gjelder retro-møbler. For tiden går det mye i 60-tallsstil – fra tidlig morgen til sent kveld.

- De eksotiske tresortene ble importert før ødeleggelsene av regnskogen ble et tema. Det er bedre at treet blir brukt, enn at det blir brent, mener Henning Linaker. Han holder i en palisanderplanke.

Kjenner du noen som skal flytte hjemmefra?

Kjøpte opp lager

Han har kjøpt opp lageret etter møbelprodusenten Rasmus Solberg i Ski.

— Jeg er selvsagt mot ødeleggelse av regnskogen, men synes det er for galt at gammel importvare bare blir liggende. Noen kalte dette ved. Jeg kaller det vakre materialer. Som ble brukt i flotte møbler fra den nedlagte fabrikken. Jeg studerer dem med stor respekt, sier Linaker.

Han har blant annet funnet tre varianter i bordserien «Syklus», som Rastad & Relling tegnet og Rasmus Solberg produserte: et sybord, et barbord og et sigarbord. Sybordet vant Norsk Designråds pris i 1962. Med tillatelse arbeider han nå med å lage en oppdatert modell i restmaterialer.

Sybordet «Syklus» (til høyre), tegnet av Rastad og Relling, produsert av Rasmus Solberg, vant Norsk designråds pris i 1962. I midten en velbrukt originalvariant, foran en uferdig versjon som Henning Linaker lager nå. Han har fått tillatelse til å videreføre designet, og har dessuten laget bordet til venstre, og alle bollene på bildet.
SYBORD: Detalj fra prisvinnende Rastad og Relling sybord: En slitt versjon og en velholdt.

Vi garanterer at du får det mer ryddig etter å fulgt tipsene i denne saken:

Objekter av avkapp

Henning Linaker lager små bruksting av avkapp. Her har han moret seg å mikse ulike tresorter i en bolle.

— På verkstedet har vi dessuten vår egen produksjon med egne modeller, men for å få det til å gå rundt, må vi i tillegg drive vanlig «plankevirksomhet». Innimellom lager jeg boller eller andre småting av avkapp, nesten som en meditativ øvelse. Treverket får bestemme hva det blir. Ingenting går til spille, sier han, omgitt av ulike bord han har laget av teak, poppel, valnøtt- og kirsebærtre.

TRESTOL: Stolen «Gui Lin» er håndlaget av rå rotting med bark og gjenvunnet tre, og inspirert av en fjellkjede i Thailand. Konseptbutikken Banyan Collections AS sender nå møbler fra Asia ut på det nordiske marked. Foto: BANYAN COLLECTIONS

Bruk og gjenbruk

— Det er mye eksotisk tre her. Jeg har donert prøver til konserveringslinjen ved UiO, og får kanskje interessante svar.

Det som skiller oss fra andre gjenbruksaktører, er at vi ikke mener det er noen grunn til at det skal synes at det er gjenbruk. Vi tror denne holdningen gjør at flotte møbler vil vare lenger. Jeg er motstander av «pallegjenbruk». Jeg mener paller skal brukes nettopp som paller, og ikke «gjenbrukes» i møbler. For dét blir avleggs, og da undergraves hele gjenbruksidéen, sier han.

Finerte møbler

VINTAGE: Benken Krobo, designet av Torbjørn Afdal for Krobo i 1959, er et etterspurt møbel, her i teak i Botanisk Hage Møbelforretning. Fjordfiesta har satt Krobo i nyproduksjon i eik- og valnøttfinér.  Foto: BOTANISK HAGE MØBELFORRETNING

— Det er få som holder på med finering nå til dags. Her gjør vi det, i en avdeling vi kaller «finerotek», forteller Linaker. Teknikken er i ferd med med å bli trendy igjen.

— Flere spør etter gamle palisandermøbler nå. Det er en kostbar tresort, og derfor er møblene ofte finert. Vi konsentrerer oss om norske møbler fra 50- og 60-tallet frem til det gikk nedover med produksjonen på 70-tallet. Teak og palisander er de to tresortene som står frem fra den perioden, og er veldig trendy, sier Øystein Rugkåsa.

Han eier Botanisk Hage på Tøyen i Oslo, en designbutikk med gammelt og nytt, som kun er åpen hver lørdag og selger mye via finn.no, sosiale medier og andre kanaler. Slik trenden er.

— Ofte ble samme modell produsert i teak, palisander og eik. De aller mest designinteresserte kundene kjøper eik nå. Det er litt tidlig, men jeg tror de snart får øynene opp for furu. Det er laget mye stygt i furu, men også mye fint, sier Rugkåsa.

Er du opptatt av trender og interiør? Da anbefaler vi deg disse sakene:

Og disse hjemmene må du få med deg: