MJØNDALEN — BRANN 3-0, 4-1 SAMMENLAGT

MJØNDALEN (Bergens Tidende): 12. oktober 1985 vant Mjøndalen 3-1 i Bergen og sendte Brann ned fra toppdivisjonen. Året etter rykket Brann opp igjen, og siden den gang har Sportsklubben vært i øverste serie.

Nå er det slutt. I 2015 spiller Brann i 1. divisjon, mens lille Mjøndalen skal møte Molde, Rosenborg og Strømsgodset.

Brann leverte en elendig forestilling som sto i stil med en pinlig sesong av Rikard Norlings lag.

3-0 endte det, og 4-1 sammenlagt. Hvem hadde trodd det da Norling snakket om Brann-gull før sesongstart?

Brann-debutant

Mjøndalen hadde et meget bra utgangspunkt etter 1-1 i Bergen. Onsdag møtte de dessuten et skadesvekket Brann. Unggutten Fredrik Pallesen Knudsen fikk sin A-lagsdebut i Brann-forsvaret.

Et Brann-lag som var nødt til å score var best i starten, uten å skape de store sjansene.

«I år så skal vi opp», sang hjemmefansen. Og etter 20 minutter var Mjøndalen svært nær scoring. Magnus Sylling Olsen følte seg snytt for straffe, men ballen gikk videre til Sanel Kapidzic som fikk headet. Brann-keeper Øystein Øvretveit avverget.

Hjemmetrykket fortsatte. Etter 26 minutter var det bare tilfeldigheter som gjorde at Mjøndalen ikke scoret etter klabb og babb i feltet etter et frispark. Men like etter sto jubelen i taket da Sanel Kapidzic headet inn 1-0 etter corner.

Millionmiss

Nå måtte Brann score for i det hele tatt å få ekstraomganger. Det kunne og burde stått 1-1 etter 40 minutter da Marcus Pedersen fikk en eventyrlig sjanse på heading etter innlegg fra høyre. Men forsøket gikk utenfor fra mannen som ble lovet millionbonus dersom Brann berget plassen i eliteserien.

Like etter hadde Amin Askar et godt skuddforsøk som keeper så vidt fikk slått til corner.

Men Mjøndalen holdt ut og ledet 1-0 ved pause foran 2500 tilskuere - fullsatt - i kulden på Mjøndalen stadion.

Kapidzic igjen

Brann måtte satse offensivt, men det skapte rom for kontringer for vertene. Etter 54 minutter ble Aasmundsen frispilt i feltet, men fra skrått hold greide han ikke å pirke ballen inn bak Branns keeper.

Kampen bølget frem og tilbake. Kunne Brann slå tilbake slik de gjorde i Bergen?

Det var nettopp en kontring som gjorde at Mjøndalen gikk opp i 2-0 etter 64 minutter. Vertene kom tre mot tre, og skuddet fra Vamouti Diomande gikk inn via keeper. Det var ikke patent keeperspill av Øvretveit.

Minuttet senere var alt håp ute for Brann. En corner endte på hodet til Kapidzic som styrte den inn ved stolpen. 3-0! Nå måtte Brann ha fire mål for å overleve.

Det var de aldri i nærheten av. Brann klarte med nød og neppe kvalikplass, men det de leverte i Mjøndalen onsdag var ikke et eliteserielag verdig.

Derfor spiller Mjøndalen i eliteserien 2015, mens Brann må spille i det som tidligere het Adeccoligaen.

Ligaen er så lite attraktiv at den denne sesongen ikke en gang har hatt et sponsornavn ...