— Det har gått bra for oss. Vi klarer oss vi, sier Emil Iversen, som selv kom inn til en sterk 5. plass.

Weng fortalte tidligere at hun var inne i en tung periode da det ble kjent at det var slutt mellom dem. De to jevngamle løperne hadde vært et par siden 2011.

- Vi klarer oss, sier Emil Iversen etter bruddet med Heidi Weng. Foto: NTB SCANPIX

Under NM i Tromsø strålte begge. Iversen ble med ned til pressekonferansen, der Weng satt på podiet sammen med toer Ingvild Flugstad Østberg og treer Silje Øyre Slind.— Det er artig at det begynner å løsne for henne. Jeg er glad for det. Hun er i kjempeform, og får nok en bra avslutning på sesongen, sier trønderen, som selv sterkt aspirerer til en plass på elitelandslaget neste sesong. Og siden han er god både på sprint og distanse, håper han å kunne velge hvilket landslag han vil høre til.

Etter å ha tatt sin første verdenscupseier, klarte ikke Heidi Weng å holde tårene tilbake. Se video her.

Har hjulpet hverandre

Weng er forlengst etablert, men det er ingen tvil om at de to har pushet hverandre på veien.

Hun har en råskap og et vinnerhode, og har kommet lengst med blant andre to stafettgull fra VM. 24-åringen har vært best på distanse, men nå ønsker BUL-løperen å bli en enda mer komplett løper.

Og etter triumfen i Tromsø, sier hun til Aftenposten:

— Jeg føler at hodet er veldig på plass. Jeg føler meg sånn sett sterkere enn noen gang. Det fysiske kan selvsagt gå litt opp og ned.

Hun uttalte tidligere i vinter at hun kunne bli sint på alt og alle, og at hennes mentale tilstand ikke var som den burde være. Hun ble fort sint og irritert.

Men Weng har klart å riste av seg mismotet og komme videre. Og nå presterer hun på øvelsen der hun aldri tidligere er blitt blant de tre beste i prologen, hverken i NM eller i verdenscupen.

Fikk du med deg Heidi Wengs kjempebrøler tidligere i vinter? - Av og til er jeg verdens største idiot.

Vant alle heat på sprinten

Weng var selve hurtigtoget på den andre NM-distansen, da i skøyting. Et entusiastisk publikum heiet henne frem.

— Jeg vet at jeg kan spurte bra og har veldig selvtillit på det. Jeg kan ha i overkant selvtillit, flirer hun.

— Men jeg skulle gjerne møtt Maiken (Caspersen Falla) her. Hun er en maskin, sier Weng om landslagsvenninnen som måtte kaste inn håndkleet like før avreise, etter at bagen var pakken. Hun var ikke pigg.

Sterke Ingvild Flugstad Østberg var i finalen sammen med Øyre Slind, Mari Eide, Therese Johaug og Thea Krokan Murud. Selv om ingen ble kjørt av på den 1700 meter lange løypa, og Øyre Slind kjempet beinhardt for å skyve frem foten og frata Mari Eide bronsen, viste Weng seg som eneren.

— I fjor var jeg veldig bra på skøyting og ikke så rå i klassisk. Målet nå er å bli stabil i sprint. Det er viktig for meg at jeg kan gå veldig fort i alle stilarter.

Weng sier dette med tanke på alt i verdenscupen og Tour de ski.

— Jeg har generelt lyst til å gå sprint i VM og OL en gang i mitt liv. Det har jeg ikke fått lov til hittil. Det er min drøm å få oppleve.

Forsvarte familienavnet

For Silje Øyre Slind var det ille at gullaget sprak.

Hun og de to søstrene Astrid og Kari ble nemlig norgesmestre i stafett på Røros i fjor. Astrid er blitt mer langløper og går Marcialonga søndag, mens Kari måtte stå over NM da hun følte seg sliten.

— Jeg fikk beskjed om å forsvare familieæren, og følte at jeg klarte det, jubler løperen fra Oppdal.

Alle de tre på pallen stiller i lørdagens 15 km skiathlon. På den distansen tok Weng NM-gull på Røros i fjor.

Ny episode av Aftenpodden Sport. Høydehus, barneidrett, «sværingen fra Rælingen» og en trener i trøbbel er tema: