Før i tiden var langrennsløpere individer som nærmest lå i skjul om sommeren, for så å tre inn i mediene og supporternes søkelys for alvor i vintermånedene.

Den tiden er forbi. De siste årene har stadig flere hardtsatsende rulleskiarrangementer vokst frem.

Spesielt i Sverige, der store deler av landet ikke er velsignet med de beste snøforholdene, har rulleskikonkurranser blitt populære.

Et av sommerens mest interessante renn går av stabelen 27. juni i Sunne i Värmland ikke langt fra grensen til Norge.

Arrangementet har fått navnet «Inge Bråten Memorial», etter den tidligere norske langrennstreneren Inge Bråten, som gikk bort etter kort tids sykdom i 2012. I år er deltakerlisten til rennet av det imponerende slaget.

Det kanskje største trekkplasteret er Petter Northug, som vant fire gull i Falun-VM i februar/mars.

LES MER OM RULLESKIBOOMEN: — Blant Norges største sommeridretter

- Aldri hatt et sterkere felt

Northug vil måle krefter med blant andre Johan Olsson og Calle Halfvarsson.

Olsson og Northug har flere ganger hyllet hverandre, sist i VM i Falun, da Olsson for eksempel argumenterte for at mosbyggen var en ubestridt «skikonge».

— Vi har nok aldri hatt et sterkere startfelt. At vi har tre individuelle verdensmestere fra Falun er unikt. Både Petter og Johan konkurrer veldig sjelden tom sommeren, så vi håper å kunne slå publikumstallet på 12.000 for tre år siden, sier prosjektleder Kjell-Erik Kristiansen.

Halfvarsson har på sin side seilet opp som en rival for Northug de siste sesongene. På herrestafettene i både 2013-VM og 2015-VM spurtslo Northug den 26-årige svensken på oppløpet.

Halfvarsson har også måttet tåle gjentatte stikk fra Northug den siste tiden, senest etter VM-stafetten i Falun, da mosbyggen uttalte at Halfvarsson «ikke taklet» å gå på hjemmebane.

Det er ikke bare Halfvarsson og Olsson som sørger for at Northug vil kunne ta del i prestisjedueller i Sunne 27. juni. Northugs yngste bror Even Northug (20) skal også delta.

Even Northug er forøvrig svært lovende, og regjerende juniormester i sprint.

Bjørgen på leir

Heller ikke på kvinnesiden er arrangementet blottet for store navn. Hele Sveriges kjæledegge Charlotte Kalla (27) har varslet sin ankomst.

Det har også det 21-årige supertalentet Stina Nilsson, som ga Marit Bjørgen kamp helt til døra under VM-sprinten i Falun.

Nettopp Bjørgen, og resten av de norske langrennsjentene, blir ikke å se i «Inge Bråten Memorial». Ifølge prosjektleder Kjell-Erik Kristiansen er de norske langrennsjentene på treningsleir samtidig med arrangementet.

Løypen i Sunne vil være på 850 meter. Damene skal etter planen gå 12 runder, mens herrene skal gå 20. Øvelsene vil etter planen gjennomføres som en fellestart i fri teknikk.