Fredag starter fotball-EM i hans eget hjemland. Det er 32 år siden han løftet EM-trofeet på hjemmebane, siden den offensive midtbanespilleren med sin klokskap og eleganse ledet Les Blues til nasjonens første internasjonale fotballtriumf.

32 år er gått siden han befestet posisjonen som fotballens Le Roi .

Fortsatt er ikke ett år gått siden Michel Platini fremdeles var den opplagte til å bli FIFAs nye Le Roi, den naturlige arvtager da skandaliserte Sepp Blatter 2. juni i fjor omsider hadde innsett at hans tid var ute. Valget på kongressen i slutten av februar i år skulle bare være en formalitet. Bordet var dekket for president Michel Platini.

Så falt han, og fallet var hardt.

KOMMENTAR:

EM-rekord

Det finnes ingen større i fransk fotball. Zinédine Zidane ledet hjemmelaget til VM-gull på hjemmebane i 1998, ja, men for franskmenn er likevel Platini den største. Hans ni mål fra europamesterskapet på hjemlig grunn i 1984 er en rekord som fortsatt står urørt i EM-sammenheng.

Han fikk også sine minutter i rampelyset i 1998. Da kaptein Didier Deschamps akkurat hadde løftet trofeet Le Roi aldri vant i sin karrière, feiret en hoppende Platini sammen med de franske spillerne.

Da lederen for organisasjonskomiteen brått døde før verdensmesterskapet var det Platini som ble stående igjen med hovedansvaret. Arrangementsmessig blir det omtalt som et tilnærmet prikkfritt mesterskap. Så godt inntrykk gjorde han at forholdet til den nyvalgte FIFA-presidenten, Sepp Blatter bare ble tettere og mer omfattende.

17 år senere var det til slutt det som skulle bli Platinis bane.

Ikke alt går som smurt for mannen som steppet inn for Platini:

VENNSKAPET SOM BLE FIENDSKAP: Michel Blatter (t.h.) gratulerer Sepp Blatter med gjenvalg som FIFA-president i 2015. Foto: Keystone

En «illojal utbetaling»

Han var ikke feilfri, men han var likevel mannen alle med kjennskap til internasjonal fotball pekte på sist sommer. Så da Platini 28. juli i fjor offentliggjorde at han kom til å stille som presidentkandidat i FIFA var man også skjønt enige om at det var et sikkert tegn på at han hadde sikret seg den støtten han trengte.

— En utmerket kandidat, lød budskapet fra de høyre herrer også på Ullevaal stadion.

Veien var ryddet. Det kunne ikke passe bedre enn at Frankrike igjen skulle arrangere et stort fotballmesterskap denne sommeren. Når Les Tricolores fredag EM-åpner på Stade de France mot Romania, skulle Le Roi stå på ærestribunen som verdensfotballens mektigste mann.

Slik skulle det ikke gå.

For 25. september i fjor sprakk nyheten. I 2011 hadde Platini mottatt 2 millioner sveitser franc fra FIFA. Det viste seg at Sepp Blatter var mannen bak overføringen. Betaling for arbeid utført fra 1998–2002 hevdet duoen. Noen protokollføring fantes imidlertid ikke. «En illojal utbetaling», sa FIFAs etiske komité og suspenderte duoen 7. oktober.

— I all ydmykhet, jeg er fortsatt rett mann til å lede fotballen i verden, sa Platini.

21. desember ble de to imidlertid utestengt fra all fotball i åtte år.

9. mai i år ble siste anke avvist i Idretts Voldgiftsrett (CAS). Den reduserte riktignok straffen til fire års utestengelse, uansett et brått og endelig (får man nesten tro) punktum for fotballpolitikkens to mektigste menn i dette årtusenet.

— Jeg tar avgjørelsen til etterretning, men anser den som dypt urettferdig. Den første suspensjonen gjorde tilfeldigvis at jeg ikke kunne stille som FIFA-presidentkandidat. Jeg vil nå bevise min uskyld i en sveitsisk rett, sa Platini da CAS hadde sagt sitt.

Før helgen kom nye detaljer om Sepp Blatters ledelse:

Hvem sa hva?

Hva som ble sagt i kulissene før den illojale utbetalingen fra FIFA og Blatter til Platini i februar 2011 er fortsatt en godt bevart hemmelighet. Faktum er uansett at UEFA-president Platini fikk med seg de fleste europeiske forbundene på å gi sin stemme til den omstridte Blatter på kongressen noen måneder senere, blant dem Norge.

Hva som så ble sagt i kulissene før presidentvalget i 2015 er også fortsatt ukjent for offentligheten. UEFA-landene ventet og ventet med å annonsere hvem de ville støtte. Først dagen før valget bekjentgjorde Platini på en stor pressekonferanse at UEFA gikk for Prins Ali av Jordan, Blatters utfordrer.

Seansen foran verdenspressen handlet imidlertid i forsvinnende liten grad om den kongelige fra Midtøsten. Platini brukte mesteparten av tiden på å snakke om et møte mellom Blatter og ham selv tidligere på dagen hvor han hadde fortalt sin gamle rådgiver at spillet var slutt.

Så da Blatter ble gjenvalgt på kongressen var det tilsynelatende et stort nederlag for UEFA. Blatter tok imidlertid fotballverden fullstendig på sengen da han ikke mange dagene etterpå annonserte at han kom til å trekke seg.

Hva og hvem som fikk sveitseren til å ta den overraskende beslutningen er også fortsatt en godt bevart hemmelighet. Bordet var uansett dekket for Platini, helt til fortellingen om utbetalingen fra 2011 som nesten ingen kjente til plutselig dukket opp i mediene i slutten av september.

  • Nederst i saken kan du bla deg gjennom hele EM-historien i vår store guide

STJERNEDUELL: To av 1984-EMs store profiler, Danmarks Preben Elkjær og Frankrikes Michel Platini, i aksjon i åpningskampen. Den vant Frankrike 1-0 etter scoring av Platini 12 minutter før slutt. Foto: DIGITALSPORT

Blatters protesjé

— Rått og brutalt gikk han fra å være en som sannsynligvis ville blitt valgt med akklamasjon og klappet inn i jobben som FIFA-president, til nå å være utestengt fra all fotball. Det er klart det er et tøft fall, sier Karen Espelund, som fra 2012 og frem til Platinis suspensjon satt i UEFA-styret med franskmannen.

Han har hele tiden nektet for at det er noe illojalt eller snuskete med utbetalingen. Den var derimot et naturlig resultat av en muntlig avtale, en gentlemens agreement som det bare var rett og rimelig at han omsider fikk utbetalt. Espelund tror Platini er helt oppriktig når han ikke skjønner hvorfor han er utestengt.

— Nei, jeg tror ikke han forstår det, sier Espelund, og omtaler han som en stolt mann.

Det var en avtalekonstruksjon han hadde lært av sin mentor som til slutt felte Platini.

— Det er ingen tvil om at han kom inn i fotballpolitikken som en liten protesjé av Blatter og at han gikk i hans skole, sier Espelund.

Besøk hos Sarkozy

Å velge Platini til FIFA-president ville uansett ha vært et omstridt valg blant mange utenfor den innerste FIFA-familien.

I 2022 skal fotball-VM arrangeres i Qatar, en avgjørelse som har vakt avsky av flere grunner. Først og fremst fordi det henger tunge korrupsjonsanklager over prosessen som førte til at ørkenlandet fikk VM, men også fordi arbeiderne som bygger VM-anleggene og infrastrukturen rundt jobber under elendige arbeidsvilkår. Mange har allerede mistet livet.

— Kritikken rundt Qatar-tildelingen har i stor grad gått til Blatter, og det er berettiget fordi han lot det skje. Men det var andre, som Platini, som var pådrivende aktører for at avgjørelsen ble tatt. Han var en vesentlig del av det sammen med andre UEFA-medlemmer, det er det ingen tvil om, sier Hallén.

Som visepresident i FIFA hadde Platini lovet å stemme på USA som vertsland for 2022-VM. Ni dager før valget skulle tas var han imidlertid på et møte i den franske presidentens residens. Der var også Qatars statsminister og kronprins. Da dagen for å stemme kom, hadde UEFA-sjefen endret mening.

En lang sak om fotballens rolle i Belgia:

Nicolas Sarkozy og Michel Platini hilser på hverandre i 2010. Et møte hjemme hos førstnevnte skal ha fått Platini til å stemme for at Qatar ble VM-arrangør i 2022. Foto: DENIS BALIBOUSE

— Stormannsgal

Platini hevder at president Nicolas Sarkozy aldri ba ham om å stemme på Qatar. Han sier også at avgjørelsen ikke hadde noe med at ørkenlandet i samme tidsrom bestemte seg for å kjøpe franske Airbus-fly, eller at Platinis sønn fikk en godt betalt jobb i Qatar. Det hadde heller ingenting med at et investeringsfond derfra kjøpte opp Paris St. Germain og spyttet enorme pengesummer inn i klubben.

Sepp Blatter har en annen historie. I et intervju med The Times hevdet han at Platini hadde ringt ham og fortalt at han kom til å stemme på Qatar.

— Han hadde i alle fall høflighet nok til å ringe meg og si at «nå har vi hatt et møte med statsoverhodet, og om han ber meg om å støtte Frankrike av ulike grunner så vil jeg gjøre det», hevdet Blatter.

— Jeg var ikke en del av UEFA da, så jeg vet ikke hvem som la press på hvem, sier Espelund.

Uansett er Qatar-avgjørelsen og «den illojale utbetalingen» nå klistret til Platini. Espelund er usikker på hvor lenge Platini gikk og drømte om det øverste FIFA-vervet.

— Han ble etter hvert stormannsgal. Vi prøvde å få han tilbake på rett spor, men det lyktes ikke, sa nylig William Gaillard til L’Equipe. Franskmannen var i en årrekke Platinis nærmeste rådgiver i UEFA, men de ble etter hvert uvenner.

Hva betyr et fotball-EM for kriserammede islendinger?

Ridder og offiser

Michel Platini løfter EM-trofeet i 1984. Foto: DIGITALSPORT

På midten av 1980-tallet var Platini regnet som verdens beste spiller. Året etter EM-seieren ledet han Juventus til seier i serievinnercupen. For tredje året på rad vant han Ballon d’Or, gullballen som går til verdens beste spiller. Det var bare rett og rimelig at han ble utnevnt til ridder av Ordre national de la Légion d’honneur. Tre år senere ble han forfremmet til offiser i æreslegionen som Napoleon Bonaparte innførte i 1802.Platini er ikke alene blant Europas gamle fotballhelter med å slite med omdømmet. Franz Beckenbauer er i trøbbel for sin rolle rundt 2006-VM i Tyskland. Visste Der Kaiser om slushfondet som tyskerne nå blir beskyldt for å ha betalt bestikkelser med?

Europeisk fotball er i krise, lederne kan ikke lenger peke på afrikanske og latinamerikanske kolleger og si at det er de som kommer med korrupsjon og problemer.

Platini kommer uansett ikke til EM som FIFA-president, men i franske medier blir det antydet at han fortsatt vil være en del av det offisielle programmet ved enkelte anledninger. Kanskje får han også sin plass på ærestribunen.

Til tross for illojal utbetaling og rollen i Qatar-tildelingen. For mange i Frankrike er han fortsatt Le Roi.

Her er flere gode fotballsaker:

En lang sak om fotballens rolle i Belgia:

Hva betyr et fotball-EM for kriserammede islendinger?

Om den nye presidenten:

Kommentar fra Kjetil Kroksæter om Infantinos lønn: