Formålet med angrepet var å ramme personer fra «koalisjonsland», hevder IS i en melding på deres propagandakanal Amaq News, og refererer til de mange landene i den internasjonale koalisjonen som jobber for å nedkjempe IS.

28 år gamle Usman Khan, som drepte to mennesker før han ble skutt og drept, ble i 2012 dømt for blant annet å ha planlagt et angrep mot London-børsen. Han planla også å etablere et treningsanlegg for terrorister i Kashmir, skriver The Guardian, som siterer uttalelser fra dommeren da dommen falt.

Politiet har bekreftet at Khan ble dømt for terror i 2012 og prøveløslatt i desember 2018.

– Et viktig etterforskningsskritt nå er å finne ut hvorfor han utførte dette angrepet, sa sjef for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu, i en uttalelse natt til lørdag.

Johnson til London Bridge

Statsminister Boris Johnson kritiserte lørdag rettssystemet da han besøkte London Bridge for å inspisere åstedet.

– Det virker ikke logisk for oss som et samfunn, å prøveløslate folk som har blitt dømt for terror, sa Johnson under besøket.

Også politisjef Cressida Dick i Metropolitan Police og sjef Ian Dyson for London-politiet var med til stede.

– Vi mener folk burde sone straffen som de er dømt for, sa Johnson videre, og viste til at De konservative ønsker strengere straff for lovbrudd.

De kommende dagene vil det være mer politi i gatene, besluttet regjeringens krisekomité COBRA fredag kveld.

Prøveløslatt i fjor

Ifølge Sky News skal Khan ha vært elev og personlig venn av den ytterliggående islamisten Anjem Choudary. Choudary ble prøveløslatt i oktober i fjor etter å ha sonet en dom på fem og et halvt år for å ha oppfordret andre til å støtte IS.

Ifølge flere britiske medier hadde Khan hatt på seg elektronisk fotlenke siden prøveløslatelsen i desember i fjor, og hadde fortsatt denne på seg under angrepet fredag.

Myndighetene varsler nå gjennomgang av hvilke regler som gjelder for prøveløslatelse. Det opplyser Brandon Lewis, ansvarlig for sikkerhetsspørsmål i det britiske innenriksdepartementet.

Deltok på arrangement

Før angrepet deltok Khan på et undervisningsarrangement i Fishmonger’s Hall arrangert av Learning Together, et utdannelsesprogram for straffedømte, støttet av Cambridge University.

Politiet mener angrepet startet på konferansesenteret, før Khan fortsatte til London Bridge.

Gjerningsmannen ble skutt og drept på London Bridge av politiet. Han var iført en falsk bombevest og hadde to kniver teipet til hendene. Ifølge The Times ble det også funnet en pistol i mannens bag.

Khan bodde i Staffordshire, og politiet gjennomførte fredag kveld søk på en adresse i området.

Lørdag morgen bekreftet sikkerhetsminister Brandon Lewis overfor Sky News at det ikke er andre mistenkte i saken.

To drept

En mann og en kvinne ble drept i angrepet på London Bridge fredag.

I tillegg er en mann og to kvinner såret. Tilstanden til en av dem var kritiske, men har nå bedret seg, opplyser leder Simon Stevens i det offentlige helsevesenet NHS lørdag.

En annen person er i stabil tilstand, mens det tredje offeret har mindre alvorlige skader.

Hendelsen etterforskes som terror.

– Mine tanker og dypeste kondolanser går til ofrene og deres pårørende i London. Vi skal aldri gi etter for feige terrorhandlinger, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter lørdag ettermiddag.