Som et av sine personverntiltak vil Høyre-Frp-regjeringen at det skal bli slutt på offentlige skattelister.

For noen år siden var det veldig fritt, og norske nettaviser kunne lage sider hvor du lett kunne se hva alle nordmenn har i skattbar inntekt og formue. Skattelistene har vært offentlige tilgjengelig helt siden 1863. Så innskrenket den rødgrønne regjeringen reglene slik at du måtte logge deg inn på Skatteetatens sider for å snoke. Nå tar den nye regjeringen innskrenkingen et skritt lenger.

Varsler den som sjekkes

De vil «Sikre at uvedkommende ikke har tilgang til personsensitiv informasjon om inntekt og formue i skattelistene, og gi den enkelte opplysning om hvem som har bedt om innsyn.», står det ifølge regjeringserklæringen.

Personvernpolitisk talsmann for Høyre Michael Tetzschner forklarer hva det vil bety.— Det går ut på at folk som ikke har saklig interesse, ikke skal få vite om andres inntekter og formuesforhold. Og blant dem som har et saklig begrunnet behov for å vite det, vil det gå en melding som kommer frem til dem som har blitt sjekket, om hvem som har sett på inntekten og formuen.

Trenger flertall

Hvem som i fremtiden skal ha saklig grunn for å vite det, og om det for eksempel vil gjelde medier slik at man kan gjøre journalistikk på skattelistene, sier Tetzschner at regjeringen må komme tilbake til.

- Vi får diskutere hvem «uvedkommende» skal være.

Høyre og Frp trenger støtte fra enten Ap, Sp, Venstre eller KrF for å få gjennomslag for dette i Stortinget.

På Twitter har allerede Aps Torgeir Micaelsen fridd til KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande:

«Hva sier dere? Her bør vi kunne komme frem til et felles forslag H/Frp må forholde seg til.»

I regjeringserklæringen står det også at de vil «innføre sporbarhet i offentlige registre for å forebygge og avdekke snoking i personopplysninger.»