OSLO: «Æ hate dæ du e det mest forferdelige menneske æ veit om på jord!!! Æ ønske min hund bedre enn dæ din lille f***!»

Innlegget som fredag morgen ble lagt ut på Jens Stoltenbergs facebookside, ble fort fjernet. Sosiale medier byr på utfordringer for politikere som vil ha kontakt med velgerne uten å sensurere dem.

Flere ganger i uken må hatefulle ytringer slettes fra politikernes offisielle fansider på nettet, der folk under fullt navn og med bilde legger ut sjikane, rasistiske innlegg, trusler og oppfordringer til vold.

Balansegang

— Vi har en høy terskel for å sensurere, men det er en vanskelig balansegang. Grensen går ved trusler og lignende ytringer. Da fjerner vi innleggene, sier statsministerens politiske rådgiver Sindre Fossum Beyer til Aftenposten.

Stoltenbergs side følges av nær 300 000, og daglig publiseres det flere titalls innlegg fra vanlige brukere på sidens «vegg». Også i PSTs trusselvurdering for 2012 bemerkes trusler mot politikerne på nettet - om enn trolig i mer lukkede fora: «Antall trusler mot norske myndighetspersoner har økt vesentlig etter terrorhandlingene 22. juli. Økningen er i stor grad knyttet til mishagsytringer og trusler på internett. Ytringene og truslene har også blitt grovere og mer alvorlige», skriver PST.

Vanskelig å kontrollere

FrP-politiker Per Sandberg har vært på Facebook i halvannet år. I løpet av den tiden har han stengt ute fem eller seks personer fra sidene sine, to av dem på grunn av gjentatte ytringer som ikke hører hjemme i offentligheten. Han mener det er vanskelig å holde full kontroll over debatten som foregår under hans navn.

— Jeg har ofte vært inne og korrigert sidene og bedt om at folk oppfører seg på en måte som gjør at jeg fremdeles kan være der. Nå har jeg en følelse av at jeg har begynt å få kontroll. De mest ekstreme ytringene er ikke der lenger, sier Sandberg, som presiserer at han bare sensurerer dersom andre føler seg truet.

Legger på

— Jeg er en av de sterkeste forsvarerne for ytringsfriheten og av at ting skal komme til overflaten. Men dette handler også om at folk skal føle seg velkommen på min side, sier han.

Aftenposten har vært i kontakt med en mann som blant annet har skrevet meldinger som «en god AP er en død AP», og «Død over svina, sier jeg bare» i en debatt på Sandbergs sider om Regjeringens håndtering av romdebatten.

Mannen forteller at han daglig deltar i debatter på politikernes sider.

Vi har en høy terskel for å sensurere, men det er en vanskelig balansegang. -Sindre Fossum Beyer, politisk rådgiver for statsministeren

— Hvilke grenser har du personlig for hva du skriver?

— Det er selvsagt en grense.

— Men disse innleggene er innenfor grensen?

— Ja, det synes jeg, sier han, men legger på telefonen da Aftenposten ber ham utdype hva han mener.

Førstelektor Cecilie Staude ved BI er ekspert på sosiale medier. Hun mener det er mange utfordringer med et debattforum der det ikke finnes noen nedskrevne regler.

— Når det er fritt frem for alle, er det nødvendig at alle bidrar for å skape en god debattkultur. Da er det også nødvendig å redigere noe av det som hindrer en god kultur, sier Staude.