Mandag er det ett år siden Sør-Sudan løsrev seg fra Sudan og ble en egen stat. Det første året har vært vanskelig for den unge nasjonen, med stadige grenseuroligheter med Sudan, krangel om oljeinntekter og en vaklende økonomi.

Nå sørger en flom— og sultkatastrofe i det nordlige Sør-Sudan for å gjøre situasjonen enda vanskeligere. Over 200.000 mennesker har flyktet fra Sudan – noen til Etiopia men de fleste til Upper Nile-regionen i Sør-Sudan, ifølge FN.

– Og folk kommer fortsatt hver eneste dag. Mange av dem er underernærte. Flere barn kommer uten følge av voksne, sierAntónio Guterres, FNs høykommisær for flyktninger.

I flyktningleiren Jamam er kapasiteten sprengt. Flyktningene mangler klær, mat, vann og husly. Nå har regntiden akkurat satt inn, og hele leiren er oversvømmet. Situasjonen har raskt gått fra vondt til verre, ifølge flere hjelpeorganisasjoner.

– Klinikken vår er allerede full av svært syke barn. Hvis ikke mer gjøres, vil enda flere mennesker dø, sier sykepleier Rakel Ludviksen iLeger uten grenser.

Mistet to år gammel datter

Organisasjonen har nå opprettet et eget krisefond for Sør-Sudan. Ludviksen legger til at regntiden gjør situasjonen ekstra vanskelig.

– Jo mer det regner, jo sykere blir flyktningene. Bare i Jamam-leiren dør så mange som ni barn hver eneste dag av diaré, lungebetennelse og underernæring. Dette er svært høye dødstall, sier Ludviksen.

Blant flyktningene som har mistet et barn er 35 år gamle Shaba. I september flyktet hun med mann og fem barn da det brøt ut kamper i landsbyen de bodde i. Siden desember har familien bodd i Jamam-leiren.

– For to uker siden døde min to år gamle datter. Hun hadde vært syk i tre måneder og døde av diaré, forteller hun Leger uten grenser, som har gjengitt sitatene hennes overfor Aftenposten.

Ble syk etter regnværet

Shaba forteller at hovedproblemet har vært mangelen på rent drikkevann. Da flyktningleiren nylig ble oversvømmet av skittent vann, ble situasjonen mye verre for familien.

– For fem dager siden flyttet vi teltene våre på andre siden av veien fordi de var fullstendig oversvømmet. Den natten det regnet ble teltene våre oversvømmet av vann. Alt var vått og ingen klarte å sove. Barna var kalde og gråt. Kornet og klærne våre var våte. Det var ikke et eneste tørt sted for å lage mat, så vi gikk en hel dag uten mat. Helt siden regnet har jeg vært syk med feber og hoste, forteller 35-åringen.

Ifølge FNs høykommisær for flyktninger mottar mange av flyktningene i Jamam-leiren kun en tredjedel av det daglige drikkevannet de har behov for.

– Kompleksiteten i Sudan-krisen gjør at den skiller seg ut, sier han i en pressemelding. – Vi har å gjøre med en situasjon der mange nyankomne flykninger allerede er farlig underernærte, der trusselen fra smittsome sykdommer er stor og der store mengder flyktninger er i områder som helt klart er farlige. Oversvømmede veier gjør det vanskelig å flytte flyktningene til andre steder. Det er et øyeblikkelig behov for mer hjelp, sier han.

Holmås besøker Sør-Sudan

Mandag skal Norges utviklingsminister, Heikki Holmås, feire Sør-Sudans ettårsdag i hovedstaden Juba. Ipressemeldingen om reisenstår det ingenting om den prekære situasjonen i flyktningleirene, men Holmås gjør det klart at landet står i en vanskelig situasjon.

–Sør-Sudan feirer 1-årsdagen i en utfordrende tid. Det er mange uløste spørsmål som står igjen fra fredsforhandlingane. Økonomien i begge landene blir stadig vanskeligere. Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet er sterke og samkjørde i budskapet om at partane må komme frem til politiske løsninger, sier Holmås.

En annen nordmann som anerkjenner de mange utfordringene Sør-Sudan står overfor, er FNs spesialutsending til landet, Hilde Frafjord Johnson. I et intervju medVoice of Americasier hun at den økonomiske situasjonen i landet er svært vanskelig, spesielt Sør-Sudans myndigheter nylig besluttet å stanse oljeproduksjonen på grunn av uenighet med Sudan om hvordan oljen skal fraktes gjennom Sudan og ut til Rødehavet.

– Det er klart at stansen i oljeproduksjonen har hatt en betydelig effekt på Sør-Sudans økonomi. Det tok litt tid før det slo inn, men nå ser vi at inflasjonen er oppe i 80 prosent, noe finansministeren nettopp kunngjorde. Selvfølgelig er det av betydning at landet har mistet 98 prosent av inntektene sine, sier hun.

Legger skylden på Sudans president

Imens fylles flyktningleire som Jamam. Lederen for fire av stammene som er drevet på flukt fra Sudan, Efendi Badi el-Tom, sier tilChannel 4at hans folk ble tvunget til å flykte fordi Sudans president, Omar al-Bashir, sendte militære styrker for å jage dem fra hjemmene sine.

– Han drepte sivile og bomber husdyrene våre. Han brente jordene våre. Han forgiftet drikkevannet vårt og torturerte våre sivile. Soldatene voldtok våre kvinner. Før september hadde vårt folk aldri flyktet, men nå ble vi tvunget. De flykter inn i villmarken og dør av sult og tørst. Vi legger all skyld på Omar al-Bashir, sier stammelederen.

Han legger til at Bashir angrep folket hans fordi han ikke ville ha mørkhudede mennesker i delstaten Blue Nile, som ligger ved grensen til Sør-Sudan.

– Han kaller oss insekter. Han vil ikke ha svarte mennesker der. Derfor jager han oss ut, sier han.