KRISTIANSAND: — Vi setter konsertopptredener milevis foran plate, så for oss vil det bety utrolig mye å vinne denne prisen, sier Edvard Valberg. Fredag viste han og Honningbarna hvorfor de er blant de nominerte til P3-Gull-prisen for beste liveband 2013. Da opptrådte de foran 150 mennesker på Bennys Rockhouse som overraskelsesbandet under Sørveiv 2013. Nå håper de at flest mulig fans går inn på P3s hjemmesider og avgir stemme slik at de kan vinne over Kaizers Orchestra, Karpe Diem, Kvelertak og Bendik. Prisen deles ut 29. november.

Synger og danser

— Det er på konserter det viktigste skapes, denne bobla hvor vi synger og danser sammen. Det er der vi ser hvor mye musikk betyr ikke bare for oss, men for publikum også. De andre prisene vi har fått har vært for låtene, men konsertene er mye viktigere for oss. Derfor hadde det vært helt enormt for oss å vinne denne prisen, sier Valberg,

— Du setter den høyere enn Spellemannprisen? (for beste rockealbum 2012)

— Helt klart, sier Valberg.

Om konserten fredag forteller han at den inneholdt ett av de "topp-tre beste konsertøyeblikkene" for hans egen del:

Nestenulykke

— Jeg ble dratt vekk fra scenen av publikum på en "crowd surf", og mikrofonen ble liggende igjen. Jeg signaliserte vilt til Lars (Emmelthun) og han fikk kastet den til meg. Jeg klarte å ta imot den med en hånd akkurat tidsnok til å gå rett på verset, ler Valberg.

Øynene på resten av bandet var kulerunde da de så at den kunstneriske nestenulykken ble snudd til noe som bare så kult ut. Ingenting er nemlig større for Honningbarna enn når de lykkes med improvisasjon under konserter.

Det har vært nok av dette på den månedslange "World Domination Tour" de nettopp gjennomførte til Irland, Storbritannia, Tyskland og Nederland.

— Vi spilte 27 konserter på 31 dager, eller noe sånt, og vi nådde nye nivåer av sliten. Men det var virkelig verdt det. Vi spilte på alt fra et 800-kapasitetsted med Kvelertak til en stuekonsert hjemme hos noen tyskere, sier han begeistret.

Også tidligere har Honningbarna spilt hjemme i stua til folk, og denne typen konserter er noe av det morsomste de gjør.

Malte logoen på veggen

— Det er viktig å holde på idealene, og slike ting føles veldig ekte og riktig sammenlignet med en konsert på en vanlig scene hvor alt er mer regissert og kalkulert. Her malte vi logoen på veggen bak oss, og han som arrangerte hadde kjøpt en konfettibombe, sier Valberg om konserten som ble sett av 40-50 tilskuere.

— Dere har turnert mye i utlandet det siste året. Merker dere at det gir avkastning i form av et slags fotfeste?

— Vi synes vi merker en progresjon. Det kommer mer folk, og vi ser at de samme kommer igjen. Nå er vi booket til en nederlandsk festival for fjerde gang, sier vokalisten. Og konsertåret 2013 er langt fra over.

— Vi drar snart videre til Sverige og Finland. Det er dette vi vil gjøre, sier Valberg.