KRISTIANSAND: Det ligger an til å bli en thrilleravslutning på årets sesong. Fra Vålerenga på 10. plass til Hønefoss på 16. plass skiller det kun fem poeng.

Mye blir avgjort førstkommende søndag, men noen lag må vente til 10. november før de får vite skjebnen sin.

— Alt kan skje i sluttspurten, og det kommer stort sett alltid overraskende resultater. Jeg er ikke sikker på om Vålerenga klarer å styre unna nedrykk, sier VIF-trener Kjetil Rekdal.

Resultatfokus

Oslo-klubben har en tøff kamp mot Aalesund søndag. Med tap der kan siste seriekamp mot Sandnes Ulf bli en kamp for å overleve i divisjonen.

— Forskjellen på lagene de fire-fem første og de fire-fem siste rundene blir nesten visket ut. Tabellposisjonen betyr nesten ingenting, og det er lite som skiller lagene. Fokus på resultat er mye større nå enn for noen runder siden, og alt handler om å ta poeng, sier Rekdal til Fædrelandsvennen.

- Er det noen lag som har større forutsetninger for å takle situasjonen enn andre, tror du?

— I prinsippet burde jeg svare ja, men samtidig er det et stort press. Hvordan vil lagene takle de ytre faktorene, det å ta ledelsen, og det ikke å score mål. Det er mange elementer som spiller inn, sier han.

- Vil ikke motivere andre

Mons Ivar Mjeldes menn sikrer plassen med seier over Lillestrøm søndag.

— Vi har taklet nedrykkstriden godt. Vi har prestert trygt og godt over lang tid. Selv om vi tapte 0-1 mot begge de to topplagene, har det vært bra prestasjoner som har ligget bak, sier Mjelde.

— Hvor viktig blir det ikke å måtte dra til Molde og være avhengig av å få et godt resultat? - Det får vi ta når den tid eventuelt kommer. Det som vi har mest fokus på, er at vi kan avgjøre dette selv. Det må selvfølgelig være målet vårt. Alle lag i en tilsvarende situasjon ville tenkt det samme, sier Mjelde.

- Hvem tror du vil takle nedrykksstriden dårligst?

— Det har jeg ikke lyst til å spekulere i. Jeg har ikke lyst å motivere andre lag noe ekstra i forhold til de to siste rundene. Vi skal passe på oss selv, gjøre en god jobb, og så får vi bare følge med på hva som skjer med de andre.

Nøkkelkamp i Hønefoss

Sogndal har i likhet med Start vært et jojo-lag de siste sesongene, men er nå inne i sin tredje strake sesong i eliteserien. Laget fra saftbygda kan i likhet med Start avgjøre alt selv søndag. Da møter laget Hønefoss på bortebane.

— Vi har vært nederlagsdømte hele sesongen, men vi har en målsetting om eliteseriespill i 2014, sier trener Jonas Olsson.

Tidligere MK-spiller Leif Gunnar Smerud trener bunnlaget Hønefoss.

— For oss er det enkelt; vi går for å vinne på søndag, og gjør vi det er det åpent helt inn, og da kan alt skje i siste runde. I beste fall er det da helt opp til oss før siste kamp. Vi er inne i vår beste periode denne sesongen, og jeg er trygg på at vi kommer til å levere, sier Smerud.