PRAKTISK OG FINT: At møblene er praktiske, er noe som er viktig for Veronica. - Her er madrassene en slags beskyttelse for henne, samtidig som at det ser fint ut, forteller hun. Foto: Sara Melissa Frost
SAKS OG STIFTEMASKIN: - Her har jeg bare stiftet duken under bordet, og det er en veldig enkel måte å personliggjøre møbelet på, forteller Veronica. Foto: Sara Melissa Frost
møbelhacking_13_2.jpg
møbelhacking_12_2.jpg
møbelhacking_5.jpg

Veronica føler seg verken handy eller kreativ, men hun har likevel personliggjort flere møbler i huset.

– Det jeg har gjort er veldig enkelt. Stoffet til dette bordet har jeg for eksempel bare stiftet på. Det er jo ingen som ser under bordet, sier hun og ler.

Veronica finner mye inspirasjon på interiørblogger, og hun driver selv bloggen "Sørlandssjarm".

– Tittelen sier vel egentlig alt, jeg er opptatt av at ting skal ha sjarm, og det får man ofte ved å forandre på møblene ved å gjøre mer personlige, forteller hun.

Trendy med møbelhacking

Møbelhacking er et forholdsvis nytt begrep, som går ut på å gjøre vanlige møbler mer personlige. Og da er det ofte de relativt rimelige Ikea-møblene som er "utsatt".

Kommunikasjonsrådgiver for Ikea, Siv Egger, kjenner godt til konseptet rundt såkalt møbelhacking.

– Det er en naturlig måte å personliggjøre møblene sine på, enten det er å skifte farge på dem eller bruke wallstickers på møblene, forteller hun.

Hun mener det bare er moro at folk hacker på Ikea-mølene. Hun tror at grunnen til at folk velger nettopp deres møbler, er at de får en forandring hjemmet som ikke nødvendigvis trenger å koste mye.

– Det finnes mange som ønsker kontinuerlig forandring i hjemmet, og det å personliggjøre møbler man allerede har, er en kostnadseffektiv måte å gjøre dette på, sier hun.

Loftet strakk ikke til

Da Veronica og mannen fikk sin første datter for ett år siden, vokste samtidig behovet for nye møbler fram. Veronica fant en sprinkelseng på Ikea, men synes den ble for hvit og enkel for et barnerom.

– Jeg kjøpte sengen, men ville gjøre noe mer ut av den, sier hun.

Hun synes at barnerommet fortjente litt mer farge.

– Lilla er en fin farge, som jeg synes passer inn i dette rommet. Jeg kjøpte lilla stoff og sydde en slags beskyttelsesmadrass til datteren vår. Slik blir sengen mer fargerik, samtidig som hun er beskyttet for sprinklene i barnesengen når hun står oppe, forklarer hun.

Bruker restene

Møbelhackeren har flere interiørprosjekter på gang, og for tiden holder hun på å gjøre sin egen vri på en standard Ikea-tavle.

– Det er en litt kjedelig tavle, som jeg ville gjøre noe ekstra med. Derfor har jeg malt den hvit, og jeg skal også male deler av den lilla, forteller hun.

Når hun forandrer på møbler, bruker hun gjerne rester.

– Jeg ender alltid opp med å kjøpe for mye maling og tekstiler. Men det kommer alltid til nytte ved andre anledninger. Den lilla malingen jeg skal bruke til tavla er samme maling som jeg har brukt på en barnestol, forteller hun.

Uperfekt og personlig

Veronica er opptatt av å gi det uperfekte møbelet nytt liv og funksjon, fremfor å kjøpe seg til en fin stil.

– Det er så mye man kan gjøre ut av møblene sine. Nå som det er trendy å ha et fint hjem, er det mange som kjøper seg til det. Men det jeg ønsker er å skape et hjem som gjenspeiler hvem vi er, forteller hun.

Og det gjør hun ved å skape en kombinasjon av gammelt og nytt, hvitt og fargerikt. På datarommet står det en kommode som hun fant på Fretex, sammen med en ramme som ingen skulle tro kom fra Ikea.

– Nei, det ser jo ikke ut som at den kommer fra en kjedebutikk. Jeg har satt teip rundt rammen, og sydd stoff inne i rammen og puttet postkort der. Men det er jo det som er gøy, å gjøre noe til sitt eget, avslutter hun.

Vil du lese mer om møbelhacking kan du gå inn på www.ikeahackers.net.