— Jeg har alltid likt litt sjeldne navn, så derfor slet jeg litt med å finne et jeg ville sønnen vår skulle hete. Det er jo tydeligvis blitt trendy å velge sjeldne navn. Det medfører at mange tror de er originale, og går rett i motefella, sier Ina Helgesdatter Aslaksen.

Sammen med samboeren Bernt Aanonsen fikk hun en sønn 27. juni 2013. ## Pappa satte foten ned

Hun tenkte både på Villum, Vitus og Ville, men ble veldig glad det øyeblikket hun oppdaget navnet Jots - for det føler hun seg ganske sikker på at ikke så mange kjenner til.

Pappa Bernt var med på det sjeldne navnet, men han satte han foten ned da Ina foreslo å kalle sønnen Jots Vilfred. Ina forteller til Babyverden at hun likevel ikke har gitt opp å få gjennomslag for det andre navnet.

LES OGSÅ:

Disse navnene blir mest populære i 2013

Velger navn for å få status

Hva skal søsknene hete?

Navnet Jots fant Ina ved et bilde i en bok utgitt av Hisøy historielag.

— På dette bildet var det en søt gutt, som het Jots Jacobsen. Jeg har senere funnet ut at dette nok var en skrivefeil, og at gutten het Jotz. Jeg har googlet meg frem til at det finnes en gutt født i 1983, som har det samme navnet... kanskje et barnebarn? Jeg synes uansett at navnet blir finest stavet med «s», så derfor valgte jeg Jots, sier hun til Babyverden.

Norense, Vanilla, Leane, Gahr og Yme

Navneforsker Ivar Utne har aldri hørt navnet Jots, og kan heller ikke finne ut hvor det kommer fra. Men han synes det er fint når folk henter fram gamle, originale navn.

Mamma Ina og Jots Foto: Privat

– Jots og Jotz er kanskje en omsnudd form av Just, av det latinske Justus. Eller det kan ha blitt laget av det nederlandske kvinnenavnet Jotta, som igjen kommer av Henriette. Men helst regner jeg med det kan være et påfunn vi ikke lett finner grunnen til, forklarer Utne, som undersøkte Juts, Jutz, Jots og Jotz i navnebøker fra flere land uten hell.Av andre sjeldne navn som er i bruk i Norge nevner Utne jentenavnene Norense, Vanilla, Leane og guttenavnene Gahr og Yme.

Utne forteller at folk velger navn som er sjeldne for å skille seg ut, eller for å kalle opp barnet etter en slektning eller en person de liker.

Kjært barn har mange navn?

Kjendiser velger ofte mange navn på barna, i tillegg til navn den vanlige mannen i gata kanskje ikke ville valgt.

For eksempel heter artisten Morten Abel sin datter Ella Dorthea Joppeline Navaho Snowflake Abel Sandnes Knutsen.

Kunstnerparet Marianne Aulie og Aune Sand har også fått en del oppmerksomhet for navnet til datteren Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis Sand Aulie.

LES OGSÅ:

Kjært barn har mange kosenavn

— De brukte mitt favorittnavn

Jots? Ååjaa...

Det er bare noen ganske få som helt tydelig har vært begeistret for navnet Jots. Inas mor likte det umiddelbart, mens farmoren til Jots var ikke overbegeistret.

– I begynnelsen likte hun ikke navnet så godt, men som den gode bestemoren hun er, har hun ikke lagt seg opp i navnevalget. Jeg tror hun allerede begynner å like det, og som hun sier; de fleste navn blir man vant til, og plutselig kunne ikke barnet hatt noe annet navn, sier Ina.

Når Ina sier hva sønnen heter reagerer de fleste med «Hva sa du?» - etterfulgt av et litt avmålt «Åja»...

– Jeg tolker det dithen, at folk flest ikke helt liker det. Men jeg tror også at mange rundt meg er veldig konvensjonelle hva navnevalg angår, sier den nybakte moren.

Sander med X

En annen måte mange skiller seg ut på, er hvordan de velger å skrive navnet til barna.

Mens noen er opptatt av navnet ikke må staves hver gang noen skal skrive det, som Jens, Julie, Kari og Pål, er det noen som velger annerledes, som Xander, Zofia eller Miah.

Utne tror det er for å skille ut et vanlig navn.

– På den måten er det lett å skille navnet fra andre, samtidig som det er et kjent og moteriktig navn når de sier det. De kan velge litt mer vanlige skrivemåter som Ingri og Eric, og de mer spesielle. Noen velger navn som virker mer utenlandske, som Miah, Zofia og Xander, mens noen velger å skrive navnet mer som det uttales, som Tårjus. De uvante utenlandske skrivemåtene er det nok oftest innvandrere som gir barna sine, sier Utne.

Av gamle, uvanlige navn nevner Utne jentenavnene Rosemunde, Kanutta og Canuta, og guttenavnene Dankert, Terjer og Olavus.

Jots-shots

Ina tror at det er en fordel å ha et sjeldent navn, og er selv glad for å ha et navn ikke «alle andre» har. Hun mener at Jots verken er snobbete eller harry, og at det tilhører verken østkant eller vestkant.

– Man vet selvsagt aldri hva barnet selv kommer til å mene om sitt eget navn. Jots er såpass sjelden, og han kan risikere å få mange: «Hva sa du?»- spørsmål, når han sier navnet sitt, men det tror jeg ikke er noe problem. Jeg har gått i klasse hvor det er minst to Thomas'er, Ole'er og Kristian'er - i tillegg til dem som har dobbeltnavn med de samme kombinasjonene. Da blir det fort til at barna får kallenavn - noen hyggeligere enn andre, sier Ina.

– Det kanskje være belastende som tenåring å ha et navn som rimer på «shots», men jeg har da overlevd et navn som rimer på «vagina», sier Ina.

Kjendisbarnas sjeldne navn

Utenlandske kjendiser er kjent for være svært så oppfinnsomme barnenavn. Her er en liste, kanskje til inspirasjon?

Ace Knute (uttalt Ka-nute) (Jessica Simpson)

North (Kanye West og Kim Kardashian)

Tennessee James (Reese Witherspoon)

Rainbow Aurora (Hollie Madison)

Blue Ivy (Beyonce og Jay Z)

Bronx Mowgli (Ashlee Simpson)

Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence (Uma Thurman)

Buddy Bear Maurice, Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela og Petal Blossom Rainbow Son (Jamie Oliver)

Moxie CrimeFighter (Penn Jillette og Emily Zolten)

Bear Blu (Alicia Silverstone and Christopher Jarecki)

Pilot Inspektor (Jason Lee and Beth Riesgraf)

Jermajesty (Jermaine Jackson)

Peaches Honeyblossom, Little Pixie and Fifi Trixibelle (Bob Geldof)

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no