Minnesmerket er utformet av Kirsten Kokkin. Hun er datter av Sverre Kokkin, det eneste av to gjenlevende medlemmer av Pelle-gruppen.

I forbindelse med avdukingen ønsker Oslo kommune og Samlerhuset, som i fellesskap har finansiert monumentet, å komme i kontakt med gjenlevende slektninger av Pelle-gruppens medlemmer slik at de kan samles ved avdukingen.

Motstands— og sabotasjegruppen sto bak 16 aksjoner høsten 1944. Den største av disse var skipssabotasjeaksjonen ved Akers mekaniske verksted 23. november 1944. Elleve av Pelle-gruppens medlemmer ble deretter dømt til døden, og sju av dem ble henrettet i februar og mars 1945. Dødsdommene for de fire øvrige ble ikke utført.

— Pelle-gruppens innsats, og ikke minst resultater, er uomtvistelige. Senkningen av fem skip ved Akers mekaniske verksted i 1944 var en av de mest betydningsfulle sabotasjeaksjonene som ble utført, ikke bare i Norge, men i hele det okkuperte Europa, sa nylig avgåtte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da hun hedret gruppens innsats i slutten av september.

Pelle-gruppen var en videreføring av bilmekaniker og kommunist Ragnar «Pelle» Sollies motstandskamp i Osvald-gruppen. Sollie døde i 1987. Foruten Sverre Kokkin, er Reidar Kjell Formo eneste gjenlevende medlem av Pelle-gruppen. (©NTB)