Europa falt ikke for de Blenda-hvite finske jentene og deres folkemusikkinspirerte bidrag. Derimot stemte de inn en blondert serber, hviterussiske sommerfugler, gresk opa-musikk og en vakker belgisk ballade. I alt gikk ti land videre fra tirsdagens semifinale.Stor variasjonSom seg hør og bør tok kostymene og effektene like mye av oppmerksomheten som melodiene. Seerne fikk oppleve et fargesprakende show der det gnistret i meterhøye pyroeffekter, røyken lå til tider tett og energiske dansere gjorde sitt for sine artister.

Det mest i øyenfallende kostymet kom fra Malta, da en mann med vinger plutselig åpenbarte seg bak vokalist Thea Garrett og begynte å flakse rundt på scenen mens hun fremførte den rolige balladen «My Dream». Men drømmen gikk ikke i oppfyllelse for Thea. Hun kom ikke til finalen.

Hviterussland satte sin lit til tre uskyldige sommerfugler, mens Makedonia, med sin blanding av rap og ballade, hadde hentet inspirasjonen fra en av landets herreklubber. Europa stemte for det uskyldige, og sendte Makedonia hjem uten finaleplass.

Ut med FinlandAlle favorittene – med unntak av Finland – gikk videre til finalen. Spørsmålet er om alle finalekandidatene kan betale prisen skulle de gå helt til topps. Blant landene som gikk videre, var hardt prøvede økonomier som Island og Hellas.

– Vi vil alle vinne, og skulle det skje tror ikke jeg det skulle bli noe problem. Det vil være en stor ting for oss å være vertskap for et slikt arrangement, sa Giorgos Alkaios på pressekonferansen etter semifinalen.

At Alkaios har mange fans på Fornebu, er det ingen tvil om. De greske flaggene vaiet tett, også på pressekonferansen.

KvalifisertNorge er sammen med de fire store, Tyskland, Frankrike, Spania og Storbritannia, forhåndskvalifisert til finalen og trenger derfor ikke delta i de to kvalifiserende semifinalene.

– Og det blir hard konkurranse etter dagens resultater. Et fantastisk bra show, mente Norges Didrik Solli-Tangen etter semifinalen.

Den norske programledertrioen Haddy N’jie, Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui gjennomførte en prikkfri semifinale. Etterpå var de da også fornøyde og oppstemte.

– Dette var fantastisk. Stemningen i salen var helt enorm, og vi gleder oss allerede til torsdag. Vi tror det blir vanskelig å sove i kveld – for et kick, var reaksjonen fra de tre etter at den første av de to semifinalene var i havn.

Norske stemmerSemifinale nummer to går av stabelen torsdag kveld. Da kan også norske TV-seere være med å stemme. I tillegg til TV-seerne bestemmer en fagjury hvem som skal gå videre til finalen. Jury— og telefonstemmene skal i utgangspunktet telle 50 prosent hver, men har to bidrag like mange poeng etter at jury- og telefonstemmene er lagt sammen, vil telefonstemmene veie tyngst.

Disse landene går videre til lørdagens finale: Bosnia-Hercegovina, Moldova, Russland, Hellas, Portugal, Hviterussland, Serbia, Belgia, Albania og Island. Ti land går også videre fra torsdagens semifinale, mens fem land altså er direkte kvalifisert. (©NTB)