STAVANGER/OSLO: Det varVG Nettsom onsdag kveld brakte nyheten om at tiltalen mot den 31-årige tidligere FpU-lederen nå er tatt ut. Hans forsvarer, Arvid Sjødin, har selv ikke sett tiltalen, men bekrefter overfor NTB at både filmingen av unge gutter i dusjen og den påståtte seksuelle omgangen med en 15-årig gutt er med i tiltalen.

Birkedal nekter selv for å være skyldig i seksuell omgang med mindreårig.– Men allikevel, siden anklagene først er der, synes han det er helt greit at dette også blir prøvd av retten. Denne saken er noe han har ventet på i lang tid, slik at han kan bli ferdig med den og komme seg videre, sier forsvareren.

Frp: Ingen kommentar

Frp-nestleder Per Arne Olsen sier han ikke er overrasket over tiltalen, men vil ikke kommentere den ytterligere.

Advokat Hege Salomon, som er bistandsadvokat for både den nå 17 år gamle gutten Birkedal skal ha forgrepet seg mot i 2008, og 19-åringen som anmeldte Birkedal for nakenfilming, er heller ikke overrasket over tiltalen.

– Jeg synes det er positivt at seksuelle overgrep er en del av tiltalen, og for min klient tror jeg det vil være godt å få forklare seg i retten og få lagt denne saken bak seg, sier Salomon til VG Nett.

Politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt vil overfor avisa foreløpig kun bekrefte at Birkedal er tiltalt «blant annet for seksuelt krenkende atferd».

Ser fram til rettssak

Ifølge Sjødin hadde partene opprinnelig blitt enige om å vente til torsdag med å offentliggjøre tiltalen, for å være sikre på at alle de fornærmede i saken er varslet.

– Jeg ser fram til å få disse påstandene belyst i en rettssak. Den oppmerksomhet saken nå har fått, gjør at det er riktig at dette blir endelig avklart i retten, sier Trond Birkedal selv om tiltalen.

31-åringen ble pågrepet 21. mars i år. Han har senere trukket seg fra alle verv i Fremskrittspartiet. Etterforskningen var egentlig ferdig for flere måneder siden, men politiadvokat Karsten Monsen ba i november om at en av de fornærmede ble avhørt på nytt.

Rettssaken mot Birkedal er foreløpig ikke berammet, men vil trolig bli avholdt i første halvdel av 2012.