Norske musikkfestivaler selger billetter som aldri før. Men hvilken festival har det beste programmet?

— Øya er den store vinneren i år, sier musikkekspert og programleder Asbjørn Slettemark til Aftenposten.

Han får støtte av sin kollega i VG.

— Før knivet Øya og Hove om å være den mest sexy festivalen. Begge pleide å booke etter en helhetlig tankegang, med et bankende musikkhjerte. Men nå virker Hove stadig mer businessdrevet, og Øya er den suverent beste musikkfestivalen i Norge, sier Thomas Talseth.

-Tidenes svakeste

På salgsplakaten til Øya i år topper den amerikanske stjernerapperen Kanye West. Det gleder de to musikkekspertene.

-Øya viser lynskarp booking år etter år og har denne gangen åpenbart gjort et skup med å få Kanye West på plakaten, sier Slettemark.

Øverst på festivalprogrammet til Hove står det amerikanske indie-rock-bandet The Strokes.

— Alle som følger med på musikk ved at The Strokes er på vei ned, bort og ut, mens Kanye West er omtrent det ypperste du kan booke til sommeren i år, sier Talseth.

Hovefestivalen har ellers band som Linkin Park og 30 Seconds To Mars på plakaten denne gangen.

— Dette er kjipe navn i mine ører og amerikansk dollarføleri. Festivalen jobber med å fri til et ungt publikum, og det skal de jo få lov til. Men jeg mener de i år har det svakeste programmet de har hatt siden oppstarten, sier Talseth.

Ny Quartfestival

Men det er ikke bare Øyafestivalen som får skryt for det innholdsmessige. Bergenfest får skryt for et variert program.

– Bergenfest er sensasjonelt bra og har et program som passer både et voksent og et ungt publikum, sier Slettemark som også har tro årets Slottsfjellfestival i Tønsberg.

– Jeg tror festivalen i år vil markere seg som en av de største og mest attraktive. Slottsfjellfestivalen har tatt over tomrommet etter Quartfestivalen og har blitt en skikkelig byfestival, sier han.

Eksklusiv konsert

Det norske rockebandet Kaizers Orchestra spiller på flere festivaler i sommer, også på Øya og Hove. Men for å kunne skille seg fra de andre festivalene, har Øya inngått en spesiell avtale med bandet.

— Kaizers skal gjøre en urframføring av plata de gir ut til høsten, så dette vil være første sted publikum får høre den. Dette viser at Øya er gode på eksklusivitet. Slike grep gjør at festivalen greier å beholde sin posisjon og være tiltrekkende for musikkentusiaster. Her får du godbiter du ellers ikke får, sier Talseth.

Blues og rock

Tom Skjeklesæther er sjef for Down On The Farms-festivalen og mener selvfølgelig at hans festival har det beste programmet i år.

— Ellers skal gitaristen Warren Haynes på Notodden Bluesfestival i år, så dette er noe jeg personlig gleder meg aller mest til, sier Skjeklesæther.

Musikkeksperten vil også være tilstede under Norwegian Wood for å se The Eagles, Ida Jenshus, Real Ones og Patti Smith. For på Hove og Øya skal han i hvert fall ikke.

— Bluesfestivalen og Norwegian Wood ivaretar musikk for voksne, det er ikke aktuelt for meg å dra på barnefestivaler som Hove og Øya, sier Skjeklesæther.