• Arbeidsgivere kan få bot for å overse sykemeldte

  • Eget kontor gir færre sykedager

  • Utendørsarbeidere har lavere risiko for depresjon

  • Kostnadene ved sykefravær skyter i været

-Den økningen vi nå ser i sykefraværet er uheldig og ikke ønskelig. Men en del av økningen kan forklares med sesongvariasjoner. Derfor er jeg tilbakeholden med å trekke drastiske konklusjoner på bakgrunn av en måling. Jeg slår litt alarm, men ikke full alarm, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Bakgrunnen er ferske tall fra Statisk sentralbyrå som viser at fjorårets tendens til nedgang i sykefraværet nå er brutt. Sammenlignet med 1. kvartal i fjor, økte fraværet fra 7 til 7,3 prosent.

Dermed er vi milevis unna målet om 5,4 prosent sykefravær i 2013, som partene i arbeidslivet og staten har samlet seg om i den såkalte Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA–avtalen).

Dårlig eksempel

Og det er staten selv som er verstingen; i statlig forvaltning steg fraværet med hele 8,4 prosent fra nyttår frem til 1. april. Men også i Kommune-Norge, som i utgangspunktet har det høyeste fraværet av alle sektorer, går det unnabakke.

Her steg fraværet med 7 prosent. Til gjengjeld kan næringslivet vise til en relativt begrenset økning; 3,5 prosent.

Kvinner mest syke. Kvinner har tradisjonelt et betydelig høyere sykefravær enn menn. Og de står også for den sterkeste økningen; opp 6,6 prosent. Blant menn er økningen mer beskjeden; 2,9 prosent. Og det er i aldersgruppen 45–59 år at fraværet øker aller mest – både blant kvinner og menn.

Strammer inn

— Vi er ennå ikke tilbake på det høye nivået i sykefraværet fra 2009. Like fullt viser tallene at det er behov for de lovendringene som settes i verk fra 1. juli, med krav om tettere og tidligere oppfølging fra alle involverte parter; arbeidsgiver, sykmeldt arbeidstager, sykmeldende lege og Nav. Jeg har tro på at det vil bidra til å snu trenden, sier Bjurstrøm.