OSLO: – Men denne gang er det usikkert hva det blir. Noe folkelig om etikk, kanskje, eller kanskje om kjærlighet, røper den avtroppende Vålerenga-presten overfor NTB, etter at han torsdag lanserte debattboken «Det er håp i de foldede hender» i Vålerengas utflyttingsklare prestegård. Til sedvanlig presseoppbud.

For et knapt år siden skapte Gelius rabalder med boka «Sex i Bibelen», der han også omtalte sitt eget sexliv. Det falt biskopen tungt for brystet, og etter fire ukers stormkast følte presten seg tvunget til å si opp sin stilling på Vålerenga. Nå slår han seg ned i barndomshjemmet i Arendal.

Ikke bitter

Han forsikrer at han ikke er bitter etter kirkedramaet som førte til hans avgang. Boka er ikke ment som et «takk for sist».

– Ikke i det hele tatt. Og jeg er ikke martyr og heller ikke ute etter hevn. Dette er en kampbok – et kampskrift for folkekirka. Men det er også min fremstilling av hva som skjedde de fire intense ukene mellom forrige bokutgivelse og oppsigelsen, sier Gelius.

Han er fortsatt «glad i kirka, men samtidig bekymra», og etterlyser en sterkere politisk og kirkelig debatt.

Ønsker kirkedebatt

– De konservative i kirka har befestet sin posisjon, og de ønsker taushet. Nå håper jeg politikerne og kirka våger å ta debatten om hva slags kirke vi skal ha, sier han. Selv er han for en sterk folkekirke der det er høyt under taket.

– Hva skal du livnære deg av fremover?

– Jeg er usikker. Men det kan tenkes at jeg er tilbake som prest om fire-fem år. Jeg vet ikke. Men i mellomtiden håper jeg å kunne leve av frilansvirksomhet, foredrag for næringsliv og offentlig sektor, men nå i dialog og ikke monolog, slik det har vært som prest.

Låste døren

Men enn så lenge er det slutt nå. Etter seansen låste han døren på prestegården, nå ribbet for fraflytting etter 16 års begivenhetsrik prestegjerning i VIF-menigheten.

– Jeg er sikker på at vi ikke har sett det siste til Einar Gelius, verken som forfatter eller prest, sier Arve Juritzen, sjef i forlaget som ga ut den forrige boka og også utgir den foreløpig siste fra Gelius.

Og nettopp det åpner også den omstridte presten for. Men først vil han ta en pause og gjøre noe annet de nærmeste årene, sier han, og innrømmer at han er usikker på fremtiden.