V ENNESLA : Fredag ble det påvist et tilfelle av E. coli hos et barn, mens et annet barn fikk påvist bakterien for to uker siden. De er sendt hjem fra barnehagen på ubestemt tid, etter at de begge opprinnelig ble undersøkt ved legevakten for diaré.

Påvist

— En variant av E. coli, som heter EHEC, er blitt påvist hos begge de to barna etter at vi tok prøver på legevakten. Barna er nå tatt ut av barnehagen, og vil måtte være det til vi har tatt fem negative prøver på rad, sier kommunelege i Vennesla, Stein L. Stokke, til Fædrelandsvennen.

Ifølge Stokke kan bakteriene forårsake en enkel magesjau, men de kan også lede til alvorlig nyresykdom.

— Vi vet ennå ikke om dette er farlige genotyper, som kan være svært alvorlig, eller om bakteriene bare slår ut som en magesjau, sier Stokke.

De to barna må nå være hjemme i flere uker mens det gjennomføres tester av alle i barnehagen som har diaré eller lignende symptomer. Søsknene til de to barna må også holde seg hjemme.

Utbrudd

Stokke sier at dette ses på som et utbrudd av sykdommen, og at de to barna har blitt smittet hjemme i Norge. Begge barna er rundt 1 år gamle. Også andre barn i barnehagen har diaré nå, og det er tatt prøver av alle for å se om bakterien har spredd seg til flere.

— Vi tar nå prøver av alle barn og ansatte som har hatt diaré eller lignende symptomer i løpet av den siste måneden. Samtidig blir hele barnehagen - toalett, kjøkken og leker - vasket ned i løpet av helga, sier Stokke.

Dette ble klart etter at Stokke møtte med barnehagen og kommunen fredag. Folkehelsetilsynet og Mattilsynet er også involvert.

— Serotypene til bakteriene de to barna er smittet med er ikke like, som betyr at de ikke er smittet av samme kilde. Begge kan imidlertid være smittet gjennom mat, og derfor er Mattilsynet koblet inn, sier Stokke.

Flere har symptomer

Kommunalsjef for helse og omsorg i Vennesla, Ragnhild Bendiksen, sier til Fædrelandsvennen at rundt 16 personer har hatt oppkast og/eller diaré i barnehagen den siste måneden.

— Prøvene vil gi svar på om flere er blitt smittet, og vi vil vite det i starten av uka, sier hun.

Skulle det være tilfellet, vil kommunen vurdere å stenge barnehagen med 76 plasser for barn i alderen 0-6 år.

— Jeg har også bedt alle enhetslederne i kommunen om å rapportere om noen blir syke, slik at vi kan sette i gang tiltak. Men ingen har rapportert noe ennå, sier hun.

Flere tester

Prøvene er nå sendt til mikrobiologisk på Sørlandet sykehus (SSHF), og sendes så videre til Folkehelseinstituttet for testing.

Dersom genotypene skulle være farlige, vil hele barnehagen bli stengt umiddelbart. Men Stokke poengterer at det svært sjeldent er tilfelle.

— De fleste av oss har E. coli-baktererier i magen fra før av. Men man kan få andre varianter, som EHEC. Vi må se om dette er en farlig variant. Vi ønsker å ligge i forkant av dette, og vi vil ha flere svar på mandag, sier han.

Et barn i barnehagen kom i august hjem fra Tyrkia, og fikk like etter påvist EHEC. Men hun var aldri tilbake i barnehagen, og er utelukket som smittekilden.