Budskapet om totalavhold, slik norske helsemyndigheter anbefaler, blir bedre og bedre kjent, ifølge Helsedirektoratet. 96 prosent av de spurte avviste at de hadde drukket alkohol etter at de fikk vite om graviditeten, viser en fersk undersøkelse fra juni i år. 93 prosent er helt eller delvis enige i at det å drikke under svangerskapet kan medføre fosterskader.

Funnene er gledelig, mener avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

– Samtidig ser vi at det fremdeles er en informasjonsjobb å gjøre. Det kommer hele tiden nye kvinner inn i målgruppen, og vi ser i tillegg at det er viktig å nå flere av de nærmeste rundt den gravide, som for eksempel partner, besteforeldre eller kolleger. Dette er personer som påvirker hvilke valg den gravide tar i sin livsførsel, sier Øien.

54 prosent av kvinnene erkjente at de drakk alkohol før de oppdaget at de var gravide. 20 prosent sier de drakk så mye at de ble fulle.

– Det finnes ingen sikker nedre grense for hvor mye alkohol fosteret tåler, derfor er det best å avstå fra alkohol under svangerskapet og i tiden man prøver å bli gravid. Dette er det viktig å få større bevissthet blant befolkningen om, sier Øien.

Nesten alle de spurte oppgir at de sluttet å drikke så snart de ble klar over graviditeten. Det står i kontrast til en annet funn i undersøkelsen. Halvparten av de spurte sier nemlig at de kjenner noen som drakk litt alkohol i svangerskapet. (©NTB)