KRISTIANSAND: Nominasjonen til Mies van der Rohe-prisen 2013 kommer i tillegg til en perlerad av priser, heder og utmerkelser som har drysset ned over de to sørlandske byggene som begge sto ferdig i 2011 og ble offisielt åpnet tidlig i 2012. — Dette er uten tvil den viktigste arkitekturprisen i Europa, sier konkurranseleder Per Rygh i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) til Fædrelandsvennen.

Mies van der Rohe-prisen er EUs offisielle pris for samtidsarkitektur og deles ut på vårparten annet hvert år.

— Bedømmelseskomiteen er bredt sammensatt, og består av meget anerkjente arkitekter som bruker mye tid på å reise rundt til finalistene før de treffer sin beslutning, sier Rygh som har vært med å nominere de norske kandidatene.

— For mange er dette arkitektenes "Oscar" i Europa, sier arkitekt Håkon Minnesjord Solheim i stavangerfirmaet Helen & Hard som står bak kulturbygget i Vennesla.

Flere priser

Det er ikke mer enn et halvt år siden bygdas stolthet innkasserte Statens Byggeskikkspris 2012, i knivskarp konkurranse med Kilden, og da var de allerede utnevnt til "Årets trebyggeri 2011".

Og tirsdag blir Vennesla-biblioteket tildelt Vest-Agder fylkeskommunes pris for universell utforming, en utmerkelse som gis av Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

FÅR OPPMERKSOMHET: Venneslas bibliotek- og kulturhus har i løpet av det siste året satt bygda på verdenskartet takket være sin særpregede og meget miljøvennlige arkitektur utført i tre. Foto: Hans Jacob Brekke

I tillegg er det karakteristiske bygget, som bæres av 27 buktende treribber, en av grunnene til at Helen & Hard er utpekt blant verdens 21 viktigste arkitektfirmaer i det 21. århundre. Den rangeringen er gjort av World Architecture News.com.— Nominasjonen til Mies van der Rohe-prisen er veldig moro for Vennesla, og nok et bevis på at kommunen og alle som var med gjorde mye riktig, sier arkitekt Minnesjord Solheim.

Også i Helsinki er det glede:

— Vi er veldig glade for nominasjonen, og for oss er det ekstra moro at vi er nominert både av den norske og den finske arkitektforeningen. En dobbeltnominasjon, fastslår Juho Grönholm i finske ALA Arkitekter som skapte teater- og konserthuset på Silokaia i Kristiansand.

Amerikansk utmerkelse

For kort tid siden ble det også kjent at Kilden i mars neste år vil motta en amerikansk utmerkelse fra the United States Institute for Theatre Tecnology, (USITT).

De fire arkitektene bak Kilden fikk i mai i år den finske Statsprisen for byggekunst 2012, og da var hovedbegrunnelsen arbeidet med bygget i Kristiansand. I fjor høst ble de belønnet med Betongelementprisen 2011 for veggene i konsertsalen, og like etter mottok arkitekter og prosjektledelse det finske Stålprisen for den sinnrike konstruksjonen som bærer byggets bølgevegg.

Kilden får nå stor oppmerksomhet i mange land, og ble i sommer presentert både på arkitekturbiennalen i Moskva og på en utstilling om skandinavisk arkitektur på Louisiana ved København. I høst var den med i den finske paviljongen på arkitekturbiennalen i Venezia, og er nå representert på en utstilling om arkitekturimport på Nasjonalmuseet i Oslo som blir stående fram til april neste år.

Operaen vant

NAL har nominert fire norske bygg til Mies van der Rohe-prisen. I tillegg til Kilden og Vennesla bibliotek, står Trollstigen Utsiktspunkt, tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter, og paviljongen til Norsk Villreinsenter på Dovre på den gjeve listen. Sistnevnte er tegnet av Snøhetta, som er det eneste norske arkitektkontoret som tidligere har vunnet prisen. Det skjedde i 2009 da Operaen i Bjørvika gikk til topps i konkurransen.

Foreløpig er det ikke klart hvem som går til finalen i 2013. Da prisen ble det ut i 2011 ble det valgt ut seks prosjekter blant 343 kandidater fra 33 land, og vinneren ble Neues Museum i Berlin, tegnet av David Chipperfield Architects.