En arbeidstager i Danmark har gått til sak mot sin tidligere arbeidsgiver, fordi sjefen hennes gikk inn i innboksen hennes på jobb og leste en privat e-post, der hun beskrev hvor mye hun hatet sjefen og arbeidsplassen sin. E-posten var sendt via det sosiale nettverket Linkedin til en venn.

Jobbrelaterte e-poster

Kvinnen var allerede oppsagt, men hadde oppsigelsestid igjen på arbeidsplassen. Dagen etter at sjefen leste e-posten, ble hun likevel bortvist med umiddelbar virkning fra jobben, skriver danske .

Advokat Anne Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet forteller at de får mange henvendelser om temaet.

— En arbeidsgiver har ikke lov til å gå inn i din innboks og åpne e-poster, selv om det skulle være snakk om jobbrelatert post, sier Rønning-Aaby til Aftenposten.

Sier nei

Hun forteller at de av og til får spørsmål om dette i forbindelse med at arbeidstagere er borte fra jobb, og arbeidsgivere ønsker tilgang til innboksen til en ansatt for å sjekke bestemte jobbmeldinger.

— Men dette sier vi nei til, og Datatilsynet støtter oss i det. For at arbeidsgiveren skal få tilgang til en ansatts innboks, kreves en saklig grunn, og det skal mye til, sier Rønning-Aaby.

Mer informasjon om oss

Det er ikke bare private e-poster som kan komme under sjefens øyne. Teknologiske løsninger gjør at arbeidsgivere har fått stadig større mulighet til å finne informasjon om oss.

Arbeidsgivere bruker Google til , og om hva de gjorde utenfor barnas barnehage i arbeidstiden.

Mer overvåking

Anne Gry Rønning-Aaby tror denne typen problematikk bare vil bre seg i omfang.

— Det vil bare bli mer og mer av spørsmål om overvåking på jobb. Når det gjelder innsyn i e-poster, foreslår jeg alltid at man setter opp en fraværsassistent, slik at viktige jobbmeldinger blir videresendt selv om en ansatt er borte fra jobb, sier Rønning-Aaby.