Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit følger tradisjonen og tilbringer sommeren på den skjermede øya sammen med barna Ingrid Alexandra, Sverre Magnus og Marius. Her lader de opp batteriene før høstens offisielle program og skolegang.

Kronprinsfamilien på Dvergsøya. Fra venstre: Marius Borg Høiby, prinsesse Ingrid Aleksandra, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og kronprins Haakon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Søndag blir det nok også en liten fest i anledning kronprins Haakons 41-årsdag, men Slottet opplyser at feiringen skjer i privat regi.

Torsdag denne uka avbrøtkronprinsparetfor øvrig ferien med et lite besøk hos Røde Kors' sommerleir for vanskeligstilte barn utenfor Kristiansand.

Spesiell historie

Dvergsøya ligger i Randesund i Kristiansand. Øya hørte opprinnelig til gården på Dvergsnes. Navnet skal ha sitt opphav i at man trodde det bodde en dverg der.

Øya har i flere hundre år tilhørt velstående byborgere og har derfor en noe spesiell historie. Det er bygget to store villaer på øya – Jebsens villa, som er nedbrent, og Vogts villa. I tillegg er det en forpakterbolig på øya som i dag fungerer som vaktmesterbolig.

Ingrid Aleksandra og resten av kronprinsfamilien nyter sommerdagene på sitt feriested på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Byutviklingsstyret i Kristiansand vedtok i 2010 etter lengre tids debatt og protester å sette opp et over 200 meter langt gjerde for å sperre allmennheten ute fra området på øya hvorkronprinsparethar leid Vogts villa.

Får feriere i fred

Det er forbudt ifølge norsk lov å sette opp stengsler som hindrer folks rett til fri ferdsel i strandsonen.

Men for å sikre atkronprinsparetfår være i fred på sitt sommersted, og for å ivareta deres sikkerhet, vedtok politikerne i Kristiansand å sperre av en del av friområdet med et gjerde.