Filip Bekkelund vil fortsette med sin hobby med bier. Han mener at naboen har forvekslet veps og bier. Han synes det er trist saken havner i retten. Foto: Jarle R. Martinsen

KRISTIANSAND: — Jeg føler ikke jeg har noe valg. Jeg har blitt stukket to ganger, og spesielt den ene gangen var ille. Da måtte jeg til legevakta for behandling, sier Elgesem som har allergi.

Jeg har blitt stukket to ganger

Nabostriden på Grim startet i 2014 da Filip Bekkelund etablerte to bikuber noen meter unna nabogrensa til Elgesem.

Ifølge Elgesem startet det hele da hun på sensommeren det året fikk mengder av bier inn i huset sitt. Barnebarnet reagerte først og nektet å ha vinduet oppe.

- Etter en tid skjønte jeg at naboen hadde begynt med bikuber, sier hun.

Tapte i forliksrådet

Elgesem skal ha bedt Bekkelund om å fjerne kubene spesielt på sommeren når biene er aktive. Da de to ikke ble enige, brakte hun saken inn for forliksrådet.

Her tapte hun. Begrunnelsen i dommen viser i hovedsak til kommuneoverlege Dagfinn Haarr som mener at biene ikke er til sjenanse.

— Det betyr jo at en hver kan sette opp bikuber midt i et nabolag uten å tenke på sine naboer, sier Elgesem. Hun hevder at hennes barnebarn nå kvier seg for å komme besøk om sommeren i frykt for å bli stukket.

LES OGSÅ: Rettssak om bie-bæsj

Hun skal også ha droppet tanken om å etablere en kafé på eiendommen for de som går tur til og fra Baneheia, hun vil ikke at gjestene skal bli stukket.

Rolige bier

Filip Bekkelund har en helt annen versjon av saken.

— Jeg har fått en ekspert på birøkt til å undersøke mine bier. De er gradert til å være av de mest rolige og minst aggressive som er, sier han.

Filip Bekkelund vil fortsette med sin hobby med bier. Han mener at naboen har forvekslet veps og bier. Han synes det er trist saken havner i retten. Foto: Jarle R. Martinsen

Han mener at i den grad Elgesem har hatt insekter i sitt hus, må hun ha forvekslet biene med veps. — Biene har ingen interesse av mennesker, de er ute etter nektar og pollen, påpeker han.

Trist sak

Bekkelund beskriver hele saken som trist.

— Det er ingen andre naboer enn Elgesem som har klaget, heller ikke de naboene som er mye nærmere kubene, sier han.

Og det bekrefter naboen som ligger kloss inn til kubene, Terje Pettersen.

— Vi var veldig spente da kubene kom, men det har vært fullstendig problemfritt. Vi har ikke merket noe som helst til biene, sier han.

For Bekkelund har birøkt vært en lærerik og verdifullt hobby han vil kjempe for å beholde. Han har tenkt å utvide med flere kuber, men vil i så fall sette dem på et annet sted.

Vet forskjellen

Elgesem tilbakeviser at hun kanskje forveksler biene med veps.

— Nei, jeg gjør ikke det. Jeg er ikke dum, jeg vet forskjellen, sier hun.

Hun har ikke advokat når saken kommer opp i tingretten, så den skal hun føre helt selv.

— Men taper jeg, vil jeg bringe saken til lagmannsretten og da med advokat. Jeg må kjempe mot biene, ellers kan jeg ikke fortsette å bo her, sier hun.

Skal vitne

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr skal vitne i saken. Han er på reise og ikke tilgjengelig for kommentar.

Saken skal opp for retten i midten av mai.

- Man skal ta hensyn

Generalsekretær i Norges birøkterlag, Heidi Kirkeby, sier at en hver kan etablere et biesamfunn ved sin bolig uten å for eksempel sende nabovarsel. Rent juridisk er det den såkalte «naboloven» som gjelder i slike tilfeller.

— Samtidig er det mange myter rundt det med bier og insekter generelt. Derfor er det viktig at man tar hensyn til sine naboer og prøver å etablere en god dialog, sier hun.

LES OGSÅ: Stor interesse for birøkt

Kirkeby forteller om mange kuber midt i tjukkeste Oslo uten at det resulterer i feider i nabolaget.

— Det forekommer selvsagt saker innimellom som havner helt i retten, men de er svært sjeldne, sier hun.

Hun minner om at bienes oppgave er å finne pollen og nektar. - De unngår mennesker om de ikke blir direkte angrepet, sier hun.

Kirkeby forteller om stor interesse landet over for å bli birøkter, ikke minst på grunn av den oppmerksomheten bier har fått de siste årene fordi de har vært i tilbakegang.