BERGEN: Pårørende til de seks nordmennene som fortsatt er savnet etter gisseldramaet i Algerie fikk heller ikke lørdag noen avklaring.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og konsernsjef Helge Lund besøkte pårørendesenteret på Kokstad i Bergen lørdag. Begge hadde timelange samtaler med familiene som fortsatt holder til der. Verken statsminister eller konsernsjef kunne fortelle noe nytt om de seks som ikke er kommet til rette.

Medfølelse

Statsministeren kom til pårørendesenteret litt før klokken 15 lørdag og tilbrakte vel en time med de pårørende.

Samtidig med at statsministeren kom til Kokstad, kom meldingen om at gisselaksjonen var avsluttet. Stoltenberg ville ikke kommentere det overfor de mange pressefolkene som var samlet da han kom ut etter møtet.

– Jeg er her for å uttrykke medfølelse, og den varme og sympatien jeg og det norske folk ønsker å formidle, sa statsministeren som la til at han overfor de pårørende har redegjort for hva norske myndigheter gjør for å redde liv, blant annet styrking av ambassaden og norsk tilstedeværelse i Algerie.

Glede og sorg lørdag

– Det har vært et sterkt og følelsesladet møte. Jeg har møtt mennesker som har gjennomlevd prøvelser vi andre knapt kan forestille oss. Jeg har også møtt mennesker som har opplevd den enorme lettelsen det er å få noen hjem, sier Stoltenberg.

Natt til lørdag var det to familier på senteret som fikk den gledelige beskjeden at nye to av de savnede åtte norske var kommet til rette i live. Familiene som er samlet i Bergen fikk snakke med de to i telefon. De øvrige på senteret fikk beskjed om den gledelige utviklingen litt før nyheten ble kunngjort på Statoils pressekonferanse lørdag morgen. Med besøket ønsket statsministeren ikke minst å uttrykke støtte til de seks familiene som fortsatt lever i uvisshet og håp.

Lytte til pårørende

Stoltenberg sa også at han var i Bergen for å lytte til de pårørende.

– Slik at de pårørende kan fortelle meg hva vi kan gjøre for å gjøre en enda bedre jobb for å støtte og hjelpe dem i en krevende situasjon, sa statsministeren.

Etter møtet reiste Stoltenberg rett tilbake til Oslo igjen, hvor det var varslet at han ville komme med en oppdatering av situasjonen i In Aménas i løpet av kvelden.

Konsernsjef Helge Lund besøkte også pårørendesenteret lørdag rett etter at han hadde holdt pressekonferanse i Stavanger. Konsernsjefen dro først til Haukeland sykehus der mannen som kom i sikkerhet natt til fredag er innlagt. Mannen kom til Bergen fredag kveld sammen med de fire som unnslapp da gisseldramaet startet onsdag.

– Ekstrem situasjon

– Jeg har hatt en fin, god og lang samtale med ham som har kommet dit, en person som har vært gjennom en ekstrem situasjon og ekstreme opplevelser, sa Helge Lund i en svært kort kommentar før han gikk inn i pårørendesenteret på Flesland.

Helt siden pårørendesenteret ble opprettet har Statoil lagt vekt på å skjerme både pårørende og etter hvert de medarbeiderne som har kommet fra Algerie, fra pressen. Begrunnelsen er både hensynet til de ansatte og deres familier, men det er også lagt stor vekt på at dette gjøres av sikkerhetshensyn.

Får informasjonen først

Pårørendesenteret ble opprettet onsdag, og svært mange av familiene har benyttet seg av tilbudet. Statoil formidler all informasjon direkte til dem som er der og til pårørende som har blitt i hjemmene sine.

Myndighetene og Statoil er opptatt av at de pårørende skal få informasjon som angår dem før de hører det i mediene.