I fjor sommer ble Oslo jakt— og fiskeklubb stiftet. I løpet av et halvt år har klubben rukket å bli en av de største mottagerne av Norsk Tippings grasrotmidler i Oslo.

Med 207.188 kroner i inntekter i 2012 slår de både Natteravnene, Kirken bymisjon og Oslo Røde Kors, samt mange av byens største idrettslag, blant andre Grorud, Røa og Lyn.

Det spesielle er at Oslo jakt og fiskeklubb kun har 11 registrerte givere. Ifølge tall fra Norsk Tipping har hver av giverne spilt for gjennomsnittlig 376.705 kroner i løpet av siste halvår 2012. ## 50.000 for to elg

— Vi har hatt flaks, sier Lawrence Bjørnå, klubbleder i Oslo jakt og fiskeklubb.

Jaktklubben ble dannet som et spleiselag for å leie seg inn på jaktområder og arrangere jaktturer.

— Jakt utenfor Oslo koster enormt mye. Se på Eidsfjord og Øvre Numedal statsallmenning. Her har innabygds jegere fortrinnsrett. Kommer du fra Oslo og skal jakte rein, må du leie av private. Det blir for dyrt for enkeltpersoner. Det samme gjelder elgjakt. Å "leie" to elg koster gjerne 50.000 kroner.

Spiller hardt

Bjørnå forteller at han kjenner en som spiller "ganske hardt". Etter at Oslo jakt og fiskeklubb ble registrert som grasrotmottager, spurte han storspilleren om å føre opp jaktklubben som mottager. Med hell. Storspilleren vervet også flere av sine spillekompiser som givere.

Siden har jaktklubben blant annet vært på Hardangervidda for å jakte og fiske.

— Vi bruker ikke pengene på tøys, altså. De går til å fremme jakt og fiskeaktiviteter blant medlemmene. I utgangspunktet skulle vi spleise, men nå har vi jo fått mye tilskudd – så lenge det varer. Vi har en del penger på bok også. - Hvor mange medlemmer har dere?

— Det vil jeg ikke gå inn på. Men hvem som helst kan bli med. Det er bare å melde seg inn. Forutsetningen er at man har tilknytning til Oslo, understreker Bjørnå.

Navneforvirring

Det er kulturdepartementet som konttrollerer mottagere av grasrotmidler. Statssekretær Mina Gerhardsen vil ikke kommentere enkeltorganisasjoner som departementet ikke har noe sak på, men gir langt på vei grønt lys for Oslo jakt- og fiskeklubbs virksomhet.

- Så lenge de driver allmennyttig virksomhet og ikke er en lukket klubb, er det ikke noe i veien. Å ha storspillere som givere er heller ikke ulovlig, så lenge storspillerne holder seg innenfor reglene for maksgrenser for spilling og bruk av spillekort, sier Gerhardsen.

Mens den nystartede jaktklubben bader i grasrotmidler, fikk Oslo jeger- og fiskerforening, landets eldste forening av sitt slag, kun inn 3419 grasrotkroner fra 13 givere i fjor. Foreningen har 1900 medlemmer.

Olaf Schjøll, fylkessekretær Norges jeger- og fiskeforbund (NJFF), har aldri hørt om Oslo jakt og fiskeklubb.

— Vi har 12 lokallag og 5000 medlemmer. Oslo jakt og fiskeklubb er ikke ett av dem. Det er synd hvis de livnærer seg på navneforvirring. Grasrotmidlene betyr utrolig mye for barne- og ungdomsarbeidet vi gjør, sier Schjøll.

834.000 til isbjørnvenner

En annen Osloregistrert vinner i grasrotmarkedet er interesseorganisasjonen "reddisbjørnen.no". I fjor samlet de inn 412.461 kroner. Siden grasrotordningen ble opprettet i 2009 har Reddisbjørnen.no mottatt 834.000 kroner.

Organisasjonen har som formål å være en tverrfaglig interesseorganisasjon for isbjørninteresserte og skal arbeide for å redde isbjørnen.

I en e-post til Aftenposten oppgir reddisbjørnen.no at pengene er brukt til informasjonsmateriell, oversettelse av hjemmesiden til flere språk, offentlige gebyrer, leie av bod, samt en reise til Svalbard for å ta bilder og innhente informasjon.

Magrere tider i vente

Norges største bordtennisklubb, Fokus, har i flere år levd godt på at faren til en av de aktive i klubben er storspiller. I tillegg til å spille på sitt eget kort, skal vedkommende i 2011 og 2012 ha lånt spillekortet til andre Fokusmedlemmer, slik at han kunne spille mer en maksgrensen til Norsk Tipping tillater.

Erik Lindholm, Fokus bordtennisklubb. Foto: MARTIN LERBERG FOSSUM

Siden 2009 har Fokus fått inn 2,3 millioner kroner fra grasrotordningen. Pengene har stort sett gått til å lønne trenere i klubben.Etter at VG omtalte saken i fjor, har klubbens grasrotinntekter dalt drastisk. Styreleder Erik Lindholm i Fokus sier klubbledelsen ikke har hatt noe formelt samarbeid med storgambleren.

— Vi håper jo han fortsetter å ha oss som mottager på sitt spillekort. Men på grunn av maksgrensen Norsk Tipping innførte i 2010, kan han ikke spille for mer enn 1 million kroner i året på sitt eget kort. Det vil gi oss maks 50.000 grasrotmidler, forklarer Lindholm.