— Det er helt forferdelig å tenke på at folk må ha beskyttelse fra politi når de skal gå i gudshuset sitt. Spesielt i et demokratisk land som Norge, sier Monica Csango.

Skribenten, regissøren og tv-personligheten fra Kristiansand har vokst opp i en jødisk familie. I helga ble to personer drept og flere såret i et terrorangrep i København. Csango synes at det er skremmende at både ytringsfriheten og jøder på ny blir rammet av terrorister.

Vil ikke la seg skremme

— Jeg er ikke redd, det har jeg verken tid eller lyst til å være. Jeg har for mye å gjøre. Så enkelt og så vanskelig er det. Blir jeg redd, har terroristene vunnet, og det er ingen mulighet.

For henne er det viktig å huske på at antisemittisme ikke oppstod med angrepet mot Charlie Hebdo i Paris.

— Det startet for flere tusen år siden.Hun advarer mot å peke på syndebukker i etterkant av terroren i den danske hovedstaden.

— Det er ikke fruktbart å hate - det skaper bare mer hat. Antisemittisme er veldig sammensatt. Det er helt feil å legge ansvaret på skuldrene til én spesiell gruppe.

- Snakk med barna

Antisemittismen øker i Europa. Csango mener at vi har et grundig holdningsarbeid foran oss. Både i de norske hjem og skole.

— Det handler ikke bare om hvordan vi snakker med barna våre om jøder. Dette handler om hvordan vi snakker om minoriteter, og om alt som er annerledes fra oss selv. Hvordan omtaler vi tiggere som sitter på gaten, hvordan forklarer vi asylbarna fra Syria? Å være bevisst på hvilke holdninger vi gir barna våre er ekstremt viktig. Vi som foreldre kan ikke tillate oss å være så sykt late at vi tenker at skolene må ta seg av dette. Les også: Erna vil styrke arbeidet mot antisemittisme

Monicas far, Péter Csango har vært overlege ved Sørlandets sykehus i 26 år. Han mistet store deler av familien sin i Holocaust.

— Terrorangrepet i København var forventet, men det er helt forferdelig. Vakten som sto utenfor synagogen reddet 80 menneskeliv, sier kristiansanderen.

Ønsker debatt

Han er én av omtrent 1500 jøder som bor i Norge i dag.— Jeg har vokst opp under et kommunistisk styre, hvor frykt var en del av dagliglivet, men denne terroren gjør meg ikke redd. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det er noe jeg tenker på i hverdagen.

Csango mener at politikere må ta ansvar og at religion i en mye større grad må debatteres kritisk i skolen i dag.

— De politiske partiene må ta et oppgjør med antisemittismen. I tillegg er det lærernes oppgave å spre bedre informasjon. Kunnskap om visse sider av kristendom, jødedom og ikke minst muslimsk religion er fraværende. Aspekter ved en religion som diskriminerer må diskuteres, sier han.