Det som derimot var overraskende, var at også Høyre stemte i mot. Frp var eneste parti for.

Jeg, som liberalist, er hellig overbevist om at det er galt at politikere bestemmer hvorvidt butikkene skal få lov til å holde åpent eller ikke. Det trenger man ikke å være liberalist for å forstå. Drar du til en av de få butikkene som har søndagsåpent er ikke køen kort. Det viser at det er et behov for å handle, også på søndag.

Bedre for oss kunder

Både kundene og de ansatte vil dra nytte av søndagsåpne butikker. Det er bedre for oss kunder fordi vi får større valgfrihet til å handle når vi vil. Man slipper en hektisk handel fredag kveld og lørdag, og kan tilbringe disse dagene med familien. Det er bedre for butikkens ansatte da søndagsåpne butikker vil føre til at elever og studenter kan jobbe både lørdag og søndag, om ønskelig.

Et av Høyre-representant Åse Eikelands argumenter mot søndagsåpne butikker var at man ikke klarte å levere den kvaliteten kundene forventer på en søndag. Vi kan jo ikke bare sette inn en skoleelev. Hvorfor kan man ikke sette inn en skoleelev eller en student? Studenter og elever har ofte dårlig råd, og ville verdsatt noen timers jobb på søndag. Om man ikke er myndig, kan man ikke sitte i kassa. Det er dermed ikke sagt at man ikke kan jobbe.

Et argument som stadig også trekkes opp, især av venstresiden, er at søndagsåpne butikker fører til at matvarene blir dyrere. Arne Nygaard, professor ved BI, samt empirisk forskning i andre land som Tyskland, forteller at prisene vil gå ned. På midten av 80-tallet var det en helt annen diskusjon. Da kranglet politikerne frem og tilbake for å finne ut om butikkene kunne få lov til å holde åpent etter klokken 17. Da ble det sagt at varene blir dyrere, og at arbeidsdagen ville bli lenger. Det stemte ikke.

Skremselspropaganda

Skremselspropagandaen til sosialistene handler også om at det vil føre til 20.000 færre arbeidsplasser. En rapport fra FAFO viser det motsatte, nemlig at det vil skapes 20.000 flere arbeidsplasser dersom butikkene holder åpent på søndag.

Dagens regelverk i henhold til søndagsåpne butikker er for meg, noe merkelig. Om forretningen er på en størrelse under 100 m2 kan man holde åpent. Bensinstasjoner, kiosker og små dagligvareforretninger kan holde åpent, mens de større butikkene må holde stengt. Det er galt at regelverket ikke behandler butikkene likt.

Innlegget er forkortet. Red