Slik beskriver etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjonen dramaet som utspant seg i natt.

— Bruce Willis hadde aldri klart dette, bemerker Nesland.

Read story in English:

— Jeg har aldri vært borte i noe lignende, selv ikke på film, legger den erfarne politimannen til.

25-åringen som stoppet tyven er onsdag på sykehuset og får behandling. Han skal være ganske blodig på kneet og beina.

Har du testet vårt nettkamera på Varoddbroa? Sjekk det ut her!

Våknet av tyven

25-åringen har forklart til politiet at han ble vekket da tyven startet bilen som sto parkert utenfor boligen hans på Søm i Kristiansand.

— Dette skjedde i ett-tida natt til onsdag. Det var 17 minusgrader ute. De fleste hadde vel vegret seg for å forlate dyna, men denne bileieren løp ut i bare underbuksa, forteller etterforskningsleder Jan Nesland.

Les også:

— Han prøvde å få opp døra på bilen, men da ga tyven gass. I bare bokseren løp bileieren langs bilen, mens tyven forsøkte å bli kvitt ham ved å kjøre inn i snøfonner. Da klatret bileieren opp på taket på bilen, og fikk fatt i takrailsen. Mens biltyven fortsatte, forteller Nesland.

Knuste ruta

— Biltyven skal ha vært oppe i 90 km/t mens bileieren hang fast på taket. Han klarte å fire seg bakover og knuste så bakruta med kneet, forteller Nesland.

Når du henger fast på et tak i bare underbuksa - i 17 minusgrader - mens bilen kjører i så stor fart, så er det bare helt vanvittig.

— Hvis du klarer å knuse et bilvindu med tøy på, så er det en prestasjon. Når du henger fast på et tak i bare underbuksa - i 17 minusgrader - mens bilen kjører i så stor fart, så er det bare helt vanvittig, sier Nesland.

— Etter at han hadde klart å knuse ruta, klatret han inn i bilen mens han ropte at tyven måtte stoppe. Til slutt tok han tak i tyven, og tvang ham til å stoppe, forteller Nesland.- Så prøvde altså tyven å stikke av. Men bileieren løp etter og fikk ham under kontroll til politiet kom. Han skal også ha fått hjelp på brua, forteller Nesland.

Den utrolige ferden endte midt på Varoddbrua cirka klokken 01.30 natt til onsdag. Bileieren ble tatt hånd om av politiet og kjørt til sykehus.

— Han var ganske blodig, og får behandling nå, sier Nesland.

Anbefales ikke

Biltyven blir onsdag avhørt av politiet.

Han skal være en kjent person i rettsvesenet, med mange tyverier bak seg.

- Men han har nok ikke blitt stoppet på denne måten før, sier Nesland.

Bilen han prøvde å stjele var en eldre Volkswagen Passat. Av kilder som kjenner saken, er verdien anslått til 5000 kroner.

— Nei, den bilen er nok ikke mye verdt. Så jeg tror ikke det var verdiene bileieren skulle forsvare. Det var nok mer prinsippet, sier Nesland.

Bilen er krasjet i fronten og bakruta knust. Den skal nå på verksted.

Peker på risikoen

- Det er ikke ofte folk stopper tyvene selv?

— Denne bileieren ga seg i alle fall ikke uten kamp. Men jeg er usikker på om vi vil anbefale denne fremgangsmåten, humrer Nesland.

Operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt bekrefter hendelsesforløpet og bemerker at denne bileieren vel må kunne kalles initiativrik.

— Men det er jo en viss risiko forbundet med dette, så vi vil nok ikke anbefale fremgangsmåten, sier han.

Hægeland var onsdag i kontakt med Sørlandets svar på Bruce Willis:

- Han har behov for hvile, og ønsker ikke å møte pressen nå, sier Hægeland.