— Altfor få snakker om mobbing. Her kan de sette ord på sine opplevelser til en ansvarlig voksen, og være helt anonyme og trygge, sier Andreas Eidem, leder for snakkommobbing.no.

Andreas Eidem har tro på 20.000 årlige brukere av chattenettstedet snakkommobbing.no. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Chatten, som er et landsdekkende tilbud til barn og unge, er bemannet fra lyse og luftige lokaler i Posebyen i Kristiansand.Med støtte fra Helsedirektoratetoppfordres unge i målgruppen 9-19 år til å ta kontakt for å fortelle om sine opplevelser knyttet til mobbing.

Målet er å fjerne noe av skammen rundt mobbing, og gi de som rammes opplevelsen av å bli hørt og tatt på alvor.

— Noen tror de har skyld i det selv, og tør ikke fortelle om det til noen. Vi håper en anonym chat senker den terskelen, sier Eidem.

Vanskelig å snakke om

Ifølge elevundersøkelser utsettes 60.000 norske skolebarn for regelmessig mobbing. Halvparten har ikke fortalt det til noen, eller fått den hjelpen de skal ha.

- Hvorfor hjelper det å snakke om mobbing?

— Å holde det inne gjør vondt verre. Vi vet at det kan være vanskelig å snakke om at man blir mobbet, men de som gjør det, får det bedre, sier Eidem, og viser til at mobbing ofte har alvorlige konsekvenser for den som rammes.

Kristine Aasen er sykepleier med videreutdanning, og en av de som svarer på chatten til snakkommobbing.no. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Vi kan lytte, oppmuntre og støtte, og gi råd om hvor de kan få hjelp, og hvem de kan gå til, sier han.Sju ansatte sørger for å bemanne to av de fire stasjonene i åpningstiden, som er søndag til fredag fra klokka 16-21. — På sikt håper vi å bemanne alle fire stasjonene i åpningstiden, ved hjelp av frivillige, sier Eidem.

De som besvarer chatten har minst tre år med høyere utdannelse innen fagfelt som sykepleie, psykologi eller pedagogikk, og erfaring fra arbeid med barn og unge. Kravet er felles enten de er der som ansatte eller frivillige.

Ingen kvikkfix

Allerede første kvelden på mobbechatten tok Susanne Gjestvang, Kristine Aasen og Tore Tønnesen imot vonde historier fra barn og unge om mobbing, fra nord til sør i landet.

De som besvarer chatten akkurat nå heter Susanne Gjestvang, Kristine Aasen og Tore Tønnesen. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Noen deler historien sin for første gang, andre har en lengre historie å fortelle, sier Susanne Gjestvang, som er sosionom.- Vi får innsikt i ulike problemstillinger gjennom det de forteller. Mobbing er ofte et sammensatt problem, sier Kristine Aasen, sykepleier med videreutdanning i psykososialt arbeid blant barn og unge.

— Dette er ikke en kundeservicetelefon som tilbyr en kvikkfix, sier Tore Tønnesen, som har master i idrett og pedagogikk.

— Vi ønsker å bruke tid på den enkelte, utforske problemet og skape en dialog som kan hjelpe dem videre, sier Tønnesen.

Vil forske på mobbing

Leder Andreas Eidem ser for seg at det kan bli minst 20.000 brukere av chatten årlig.

— Det vil gi oss en helt unik informasjon om mobbing, direkte fra «brukeren» så å si. Hvor skjer det? Hvem involveres? Hvilken type mobbing er det snakk om? Det er kunnskap som er nyttig for samfunnet å vite om, påpeker han.

Snakk om mobbing har derfor inngått en intensjonsavtale om et forskningssamarbeid med Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Agder.

— Vi håper så mange som mulig vil dele sine erfaringer med voksne som trenger å høre det, sier Eidem.