Tidligere denne uken skrev vi om kampanjefilmen «Monsters» som er sett 4,7 millioner ganger på YouTube.

Slik kan barn oppleve foreldre når de har drukket — som monstre. Dette er budskapet til den finske frivillige organisasjonen «A Fragile Childhood» (Lasinen lapsuus). Se videoen her.

— Vi vil provosere og skape en diskusjon om hvordan barn opplever voksnes drikking, sier prosjektkoordinator Janne Takala.

Les også : Slik kan barn oppleve foreldres drikking

Bakteppet for filmen er en studie som A-Clinic Foundation utførte i 2011: Mer enn en firedel av finske barn mellom 12 og 18 år oppgir å lide under foreldres drikking.

90.000, men store mørketall

Kari Randen, daglig leder i Av-og-til. Foto: Irene Sandved Lunde/ Av-og-til

I Norge anslår en rapport fra Folkehelseinstituttet fra 2011 at 90.000 barn har minst én forelder som misbruker alkohol. Men Frid Hansen, psykologspesialist med 28 års klinisk erfaring fra Borgestadklinikken, mener mørketallene er store når det gjelder hvor mange barn som opplever ubehag og redsel ved foreldres fyll.

Alkovett-organisasjonen Av-og-til er opptatt av å snakke også til de foreldrene som kaller seg «normaldrikkere».

— Utfordringen er at mange har problemer med å se eget alkoholbruk utenfra. Hvis du spør folk om de drikker passe masse, vil veldig mange svare ja. Hvor mye som er greit eller ikke greit kommer an på hvem du sammenligner deg med, det som er normalt for noen er ikke nødvendigvis normalt for andre, sier daglig leder i Av-og-til, Kari Randen. (Se faktaboks)

Der voksne ser på en stemning som veldig hyggelig, så oppleves den ikke nødvendigvis slik for barna. Kari Randen i Av-og-til

Drikker mer og oftere

Organisasjonen beskriver en norsk kultur i endring der det drikkes mer og oftere. Kaffekoppen byttes stadig oftere ut med vinglasset i sosiale sammenhenger.

— Der voksne ser på en stemning som veldig hyggelig, så oppleves den ikke nødvendigvis slik for barna.

- Er det noen tommelfingerregel, hvor mye kan du drikke før barnet ser atferdsendring og har barnets alder noen betydning?

— Det er umulig å si noe om. Foreldre er forskjellig, vi tåler ulike mengder alkohol og unger er forskjellig. Noen kan reagere på små atferdsendringer, andre ikke. Alle aldere har sin utfordring. Toåringen kan være helt avhengig av deg hvis det skjer ham noe midt på natten, mens tenåringen skal plutselig hentes på fest. Foreldre må ha med dette inn i en totalvurdering når de nyter alkohol, sier Randen.

Mengden teller ikke

Frid Hansen er heller ikke opptatt av mengden, men konsekvensene.

Psykologspesialist Frid Hansen. Foto: Borgestadklinikken

— Ett glass eller tre, det er ikke det det går på. Jeg har spurt en rekke barn om når de synes voksne drikker for mye. Svarene jeg får er at det er når de voksne begynner å le fjollete, bare snakke med seg selv og glemmer at barna er til stede , rett og slett når de voksne blir sentrerte om seg selv, sier hun.- Når forandringen i beruset tilstand blir slik at de ikke bare blir sentrert om seg selv, men også påfører barnet uheldige opplevelser, rusen får større og større plass i de voksnes liv og samhandlingen mellom foreldre og barn blir preget av det, det er da det begynner det å bli vanskelig for barn, legger hun til.

Av-og-til har et godt råd til foreldre:

- Når ungene er store nok, snakk med dem om de voksnes alkoholbruk. La dem få sette ord på hva som er greit og ikke greit, hva som kan oppleves skremmende. Barn kan ha behov for å avklare de minste, helt praktiske ting som at «Nei, vær trygg. Nå som mamma har drukket et glass vin så skal hun ikke sette seg i bilen og kjøre», sier Randen.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppe og Twitterprofil for Familie og oppvekst

FAKTA:

AV-OG-TIL er en kampanjeorganisasjon for alkovett.

AV-OG-TIL jobber ikke for at man skal slutte å drikke alkohol, men at vi skal redusere alkoholbruken der det kan være farlig eller gå ut over andre.

Les også:

Barn kopierer foreldrene fyllekuler som voksne

Mye alkoholbilder på Facebook

All inclusive kan bidra til flere barn rammes av omsorgssvikt