Slik holdt Kai Steffen Østensen, som selv er homofil, og sokneprest Aud Sunde Smemo rundt hverandre en lang stund etter at Kirkemøtet hadde tatt den historiske avgjørelsen. Foto: Bjørn Markussen
Rønnaug Torvik Foto: Bjørn Markussen
Sokneprest i Kristiansand domkirke, Aud Sunde Smemo.
_MG_0696.JPG
Her stemmer biskop Stein Reinertsen, sokneprest Aud Sunde Smemo, Kai Steffen Østensen, bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen, Bergit Haugland, og Kjetil Drangholdt – alle på Kirkemøtets sørlandsbenk – for forslaget som med 88 mot 27 stemmer nå åpner Den norske kirke for vigsel av homofile.

Straks avstemninger er ferdig, holder soknepresten i Kristiansand domkirke lenge rundt en gråtende Kai Steffen Østensen. Østensen er selv homofil, og er den yngste på Kirkemøtets sørlandsbenk. 88 av 115 delegater har åpnet kirken for vigsel av likekjønnede. Etter litt kan Aud Sunde Smemo snakke med Fædrelandsvennen.

Sokneprest i Kristiansand domkirke, Aud Sunde Smemo.

— Dette var sterkt, veldig, veldig sterkt - berørende og til tider veldig vondt, sier hun.Soknepresten er glad for at kirken nå kan gå videre.

— Jeg er imponert over Kirkemøtets vilje til å finne en vei. Dette viser at det vi står sammen om i kirken, er så veldig mye større enn det vi er uenige om. Dette var et klokt vedtak som gjør at vi kan gå videre, sier Aud Sunde Smemo.

LES OGSÅ:

Ville tone flagg

Lederen i bispedømmerådet, Jan Olav Olsen, stemte først for å nekte homofile vigsel. Men da det forslaget ble nedstemt, stemte han til slutt for vedtaket som åpner kirken for likekjønnet vigsel.

Rønnaug Torvik fra Bykle holdt på sitt og stemte i mot.

— Jeg ville stå på det jeg var valgt inn på. Det var ikke tid for kompromiss, men tid for å tone flagg og stå for det jeg står for, sier Torvik.

Biskopen stemte for

Ved inngangen til debatten orienterte Bispemøtets leder, Helga Haugland Byfuglien, om at samtlige biskoper nå støtter at liturgien som kommer i tillegg til den gamle, skal kunne brukes av alle - homofile og heterofile.

Slik holdt Kai Steffen Østensen, som selv er homofil, og sokneprest Aud Sunde Smemo rundt hverandre en lang stund etter at Kirkemøtet hadde tatt den historiske avgjørelsen. Foto: Bjørn Markussen

Da Jan Olav Olsen spurte biskop Stein Reinertsen om det samme i helga, fikk han ikke svar. Men også i mandagens debatt tok Reinertsen ordet. Han gjentok at han egentlig ønsket at tilleggsliturgien kun skal brukes av homofile, men:— Jeg vil likevel stemme mot det jeg tror er best på dette punktet, sa biskopen.

Dermed ble det også flertall fra det sørligste bispedømmet - seks mot fire.

- Nå er jeg glad. Snart kan også jeg, slik som biskop Stein, få gifte meg i min kirke den dagen jeg vil det, sier Kai Steffen Østensen til Fædrelandsvennen.

Han legger til:

— Jeg vet at mange i Åpen folkekirke er skuffet over kompromisset vi har inngått. De ville vi skulle stå fast på at den gamle liturgien skulle fjernes, og at kirken kun skulle hatt én liturgi - en liturgi for alle, og at ingen prest skal kunne reservere seg mot å delta i vigsel av homofile. Jeg tror imidlertid det har vært viktig for kirken vår at vi nå - fra begge sider - har jobbet oss fram til en løsning som gjør det mulig for de aller fleste å kjenne seg og sitt syn ivaretatt.

LES OGSÅ:

Her stemmer biskop Stein Reinertsen, sokneprest Aud Sunde Smemo og Kai Steffen Østensen for forslaget som med 88 mot 27 stemmer nå åpner Den norske kirke for vigsel av homofile. Foto: Bjørn Markussen

Veien videreArbeidet med å utarbeide det nye ritualet er allerede i gang, og skal etter planen godkjennes i neste års kirkemøte. Dette skjer i januar 2017, og det er etter dette de første homofile kan vies i Den norske kirke.

Mandagens vedtak sier at samtlige kirkehus i Dnk som brukes til vielser, også skal åpne dørene for de homofile som vil gifte seg der. En lokal menighet har dermed ingen «reservasjonsrett. Det har derimot prestene, men hvis en lokal prest ikke vil delta i slike vielser, forplikter kirken seg til at det står en annen prest og ønsker det likekjønnede brudeparet velkommen der oppe ved alterringen.

Jan Olav Olsen vant valget

Den rutinerte kirkelederen, Jan OlavOlsen, er overrasket over at han ble valgt til Kirkerådet og ikkeKai Steffen Østensen. Trondheim Sørlandets bispedømmerådsleder, JanOlav Olsen fra Gjerstad, har også sittet i Kirkerådet sistevalgperiode.

— Jeg er overrasket, men dette er en sterktillitserklæring fra kirken. Klart jeg er takknemlig, sier han. KaiSteffen Østensen, som tapte for Olsen, sier han ikke er skuffet.

— Nei, jeg var satt opp mot en sinnsykt sterk kandidat. Dessuten harjeg vunnet den viktigste seieren tidligere i dag, sier Østensen, ogviser til vigselsaken.

Damer styrer kirken

Etter mandagenskirkevalg er det damer som styret alle de fire tyngste organ i Dnk:Kristin Gunleiksrud Raaum (f.1961) fra Oslo bispedømmeråd ble valgttil leder i "Kirkens regjering", Kirkerådet.

Hun er sentral i Åpenfolkekirke, som har kjempet gjennom vigsel for likekjønnede.Kristine Sandmæl (f.1970) skal lede Mellomkirkelig råd og SaraEllen Anne Eira (f.1976) Samisk kirkeråd.

Helga Haugland Byfugliener allerede leder i Bispemøtet.