— Hadde Ibsen levd i dag, hadde han ikke skrevet for tv, som Shakespeare hadde gjort. Han hadde kranglet på sosiale medier, sier en spøkefull Nærum, etterfulgt av massiv latter fra de 250 besøkende som kom for å se «Nytt på Nytt»-programlederen.

I anledning Sørlandets Litteraturfestival - Ibsen og Hamsundagene, gjestet den folkekjære satirekomikeren Knut Nærum Apotekergaarden lørdag. Han fremførte en komisk sammenligning i kåseristil av Henrik Ibsens likheter til fiksjonskarakteren Sherlock Holmes. Det er ikke første gangen Nærum står på scenen i Grimstad, med Ibsen som tema.

— Jeg har jo spilt selveste Henrik Ibsen i min ungdom her i Grimstad, nærmere bestemt Hesnesøya. Det var sykt varmt på utescenen husker jeg, og jeg hadde dessverre limt fast et forferdelig, hvitt skjegg i trynet. Solen blendet meg i øynene, og jeg så nesten ingenting. Den ubehageligheten jeg trengte for å få frem en plaget Henrik Ibsen på scenen, var ikke falsk, sier en smilende Nærum til Fædrelandsvennen.

- Jeg digger Sherlock Holmes

Ideen til kåseriet om Ibsen og Holmes kom veldig naturlig for komikeren.

— Jeg har alltid likt Ibsen og stykkene hans, og jeg digger Sherlock Holmes. Det er veldig naturlig at man sammenligner det man liker, og vips, slik lagde jeg dette kåseriet, sier forfatteren, som legger til at han er kjempestor fan av den nye Sherlock-serien på tv.

Nærum er klar for en travel høst i vente med flere baller i luften.

— Planen videre nå er å starte en ny sesong med «Nytt på Nytt» til høsten, samt å få ferdig boka mi «Æ». Jeg har slappet av på ferie nå, så jeg er rastløs etter å jobbe, forteller Nærum.

Eia fortsatte kvelden

Etter god publikumsrespons med Nærums kåseri, var det klart for jazzkonsert med tidligere «Klovner I Kamp»-rapper Aslak Hartberg, akkompagnert av Lars Saabye-Christensens tekster lest av Thorbjørn Harr. Litt senere var det duket for «Impro-aften» med Harald Eia, Helen Vikstvedt og Thorbjørn Harr.

Harald Eia fremførte improviserte sketsjer, løst basert på Ibsens stykker. Her forbereder han seg på Apotekergaarden før han skal på scenen. Foto: Kristian Hole

— Vi er her i dag for å kødde litt med Ibsen. Vi må jo innrømme at vi ikke kan stykkene hans ut og inn, men det kan ikke publikum heller, så det gjør det legitimt for oss å ta veldig mange friheter når vi improviserer, sier en latterfull Eia til Fædrelandsvennen.Han mener at Ibsen er et bra utgangspunkt for humor.

— Ibsenstykker, i min tolkning, handler ofte om en livsløgn, noe som er et bra utgangspunkt for humor. Jeg har tidligere gjort lignende sketsjer på Ibsenfestivalen i Oslo, sier Eia.

Komiker Helen Vikstvedt var også på scenen med Eia.

— Ingenting er planlagt, men vi tar utgangspunkt i å dele opp hele showet i rundt 15 improviserte sketsjer, sier Helen Vikstvedt.

Sjefen selv mente dette var en perfekt slutt for festivalen.

— Dette var en fantastisk «grand finale» for oss. Det var en kveld fylt med bra humor, og gode innslag, sier sjef for festivalen, Torolf Kroglund.