— Dette må vi bare gjennomføre, sier direktør Jan-Roger Olsen.

Onsdag purret Hovedarbeidsmiljøutvalget (HAMU) ved Sørlandet sykehus på ledelsen. Utvalget viser til et vedtak tilbake i 2013: «HAMU ber om at det vurderes om retningslinjen Arbeidstøy - påkledning er god nok mht bruk av parfyme. HAMU anbefaler at det formuleres at parfyme må ikke brukes

Sykehusstyret

Dette vedtaket ble lagt fram for sykehusstyret på Scandic Kristiansand Bystranda torsdag.

Bakgrunnen er at pasienter som er spesielt sensitive eller med allergier plages av ansatte som bruker parfymer.

Det er allerede i dag et forbud på nyfødtavdelingen mot slik parfymebruk. Men i arbeidstøyreglementet per i dag står det:

«Ansatte bør unngå å påføre pasienter ubehag på grunn av sterke lukter som parfyme, etterbarberingsvann, tobakkslukt og lignende».

Betimelig krav

Direktør Olsen sier det er et betimelig krav at ansatte ikke skal få bruke parfyme. I reglementet for arbeidstøy er det allerede regler som forbyr ansatte å bruke smykker og klokker fordi disse kan spre smitte.

— Vi har også en oppfordring om at ansatte ikke skal røyke på jobb, fordi røyken setter seg i tøyet, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland.

Det er bare de ansatte som jobber i hvitt tøy, altså med direkte pasientkontakt, som er underlagt dette forbudet, opplyser Føreland.

Tre år

— HAMU peker på at dette er et vedtak fra 2013, hva er årsaken til at det ikke har skjedd noe på tre år, Olsen?

— Det er fordi ledelsen ikke har hatt tilstrekkelig fokus på dette. Men dette er åpenbart noe vi må få økt bevissthet rundt, sier han.

Han vil sørge for at dette blir en sak i arbeidsmiljøutvalgene, og iverksatt blant ansatte.

På tide

Ansatterepresentant for sykepleierforbundet i sykehusstyret Bjørg Nikolaisen bekrefter at saken er tatt opp tidligere, og mener det er på tide at det nå blir et forbud:

— Dette er en plage for mange pasienter, sier hun

I en brosjyre fra Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), framgår det at deodoranter, etterbarberingsvann, hårprodukter, kremer, cologner, parfyme og eteriske oljer kan gjøre pasienter syke.

Sykdom

Parfyme inneholder en rekke ulike kjemikalier som kan trigge allergi, overfølsomhet og øke sykdomssymptomer. Mange mennesker med luftveislidelser og allergi får problemer med pusten, hudirritasjoner og reaksjoner i øyne av parfyme og godlukt. Det gjelder også når den er naturlig fremstilt, eksempelvis fra lavendel og aloe vera, i følge forbundet.

NAAF viser til at det fins parfymefrie produkter som kan erstatte de med parfyme.