Det opplyser gruppens leder Abu Mohamad al-Jolani i en video sendt på TV-kanalen Al Jazeera torsdag kveld. Målet med bruddet er trolig å sikre gruppen, som også har vært kjent som Nusrafronten, en framtid i Syria.

Analytikere peker på at gruppen ønsker å fjerne det stigma som er forbundet med å være al-Qaidas forlengede arm. Tanken bak er at gruppen med bruddet i større grad enn før kan kjempe side om side med såkalte moderate opprørsgrupper i Syria.

Dette kan bidra til å beskytte gruppen mot amerikanske og russiske luftangrep ettersom de moderate gruppene omfattes av våpenhvilen fra tidligere i år — som mer eller mindre har brutt sammen. I tillegg er flere moderate grupper representert blant opposisjonen som har deltatt i vårens fredssamtaler for Syria i Genève.

I videoen sendt torsdag kveld understreker al-Jolani nettopp det at Jabhat Fatah al-Sham ikke skal ha noen forbindelser til «eksterne grupper». Jabhat Fatah al-Sham betyr «fronten for erobringen av Syria», og al-Jolani sier formålet med bruddet er å fjerne «påskuddet» USA og Russland bruker for å bombe opprørsgrupper.

— Uansett hva Nusra gjør, er gruppens endelige mål å i enda større grad bli en del av den syriske revolusjonen og sikre sin framtid på lang sikt, sier Syria-eksperten Charles Lister. (©NTB)