Torsdag avgjør britene om de vil fortsette i EU, eller melde seg ut. Folkeavstemningen ser ut til å bli langt jevnere enn de fleste hadde trodd, da statsminister David Cameron overraskende utlyste den. Hans beslutning om dette kom på et tidspunkt hvor hans eget konservative parti var hardt presset av Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP). Og i første runde betalte gamblingen seg politisk. Cameron vant valget i 2015. Men nå kan det svært høye spillet slå feil . Målingene de siste dagene har vist en knapt ut-flertall. Den sterkeste motstanden mot fortsatt medlemskap kommer i tillegg til UKIP, fra medlemmer av statsministerens eget parti. Høyrefløyen blant de konservative har alltid ment at britene avgir for mye suverenitet til Brussel. Særlig i en tid med mange flyktninger og migranter krever de større nasjonal selvråderett.

Denne kampanjen har de siste ukene fått stadig sterkere karakter av rasisme og fremmedhat. UKIP og deres allierte forsøker å skremme britiske velgere med bølger av innvandrere fra særlig Tyrkia. Dessverre ser det ut til at slike skremsler har hatt en effekt. Det er nettopp i det siste at ut-kampanjen har fått vind i seilene.

En britisk utmelding vil være en ulykke for Storbritannia, og Europa. Ikke bare vil det føre landet ut i en svært uviss situasjon, hvor ingen i dag kan peke på et konkret alternativ. Ut-kampanjen har gjort det klart at den ikke vil akseptere en «norsk løsning», med en form for EØS-medlemskap. Ingen vet hvilke konsekvenser en slik usikkerhet vil få for britisk økonomi og britiske arbeidsplasser.

Enda mer alvorlig vil likevel en britisk exit være for EU og Europa som sådan. Storbritannia er en av de politiske tungvekterne i unionen, og en utmeldelse vil føre EU ut i sin verste krise hittil. Og det i en tid da svært alvorlige utfordringer står i kø. I tillegg vil trolig et slikt utfall føre til vann på mølla for liknende krefter i andre EU-land. I så henseende bør norske EU-motstandere se grundig på hvilke meningsfeller de har rundt om i Europa i EU-saken.

Europa trenger mer forpliktende samarbeid. Ikke mindre.