Fredag kveld gikk politiet til aksjon mot demonstrantene og tok seg deretter inn i redaksjonslokalene til opposisjonsavisen Zaman. Rundt 500 personer hadde samlet seg utenfor lokalene for å protestere mot overtakelsen også lørdag.

— Vi har lenge fulgt med og ser med bekymring på utviklingen for pressefriheten i Tyrkia. Dette er den andre mediegruppen som i løpet av kort tid er blitt satt under kontroll. Den første mediegruppen som var gjenstand for en slik overtakelse ble slått konkurs denne uken, sier Brende til NTB.

Siden fredag har det vært store demonstrasjoner etter at det ble kjent at avisas redaksjonelle ledelse skal erstattes av et formynderskap utnevnt av staten. De ansatte jobbet fredag ettermiddag på spreng med å gjøre ferdig den siste utgaven av avisa før den nye ledelsen kommer på plass.

USA og EU reagerer på avisovertakelsen og er bekymret for utviklingen i Tyrkia.

— Vi tar jevnlig opp vår bekymring for utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia i våre møter med tyrkiske myndighetspersoner, sier Brende, og legger til at det mandag er toppmøte mellom EU og Tyrkia i Brussel. (©NTB)