Jeg slapp heldigvis å gjøre julehandelen på Oddensenteret i Grimstad , og jeg slapp heldigvis også å ro opp Reddalskanalen. «Og Jerv slapp heldigvis Steinar Pedersen til Start», sa min gode venn som dessverre blir med meg også i denne sesongen. Sjelden har en trenerovergang skapt mer furore, og det er veldig merkelig siden begge klubbene mener at de gjorde alt riktig og forbilledlig i forhandlingene. Steinar Pedersen ble også spurt utallige ganger om denne overgangen, og hver gang svarte han med et klart og tydelig «øøøeeehhh» som ikke var til å misforstå. «Jeg håper Steinar P. er litt tydeligere på treningsfeltet enn i intervjuer», sa min gode venn ivrig. Min gode venn har for øvrig samlet opp litt for mange tanker i fotballpausen, til tross for at den aldri har vært kortere enn i år. Heldigvis er visst alt nå bare fryd og gammen mellom klubbene, og Jerv har ansatt Arne Sandstø som ny trener. Han er sikkert en god trener, selv om han har mistet bergensdialekten fullstendig etter å ha trent lag over hele Sør-Norge og blitt vanskeligere å tyde enn en som taler i tunger.

Steinar Pedersen, Mathias Rasmussen og Håkon Opdal er tre gode grunner til at Start kan overleve i 2016, mener Fædrelandsvennens sportsredaksjon. Bildene er fra torsdagens trening.

Etter sesongen har Start kvittet seg med midtstopperduoen Michael Christensen og Jørgen Hammer. De blir sikkert savnet i miljøet, men det kommer neppe opp mange bannere på Sparebanken Sør Arena som vil kreve dem tilbake på banen. Som midtstoppererstatter har de funnet finnen Tapio Heikkilä. «Man vet aldri hva en finsk midtstopper som begynner på Tap kan finne på, men jeg håper han kommer til å finne seg godt til rette», sa min venn som kaller seg nøktern pessimist.

Uduak Idemokon skal score målene for Start i år. Her er han på Starts kick off. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

Han lurte forresten på om Start hadde funnet Heikkilä på finn.no. Nigerianeren Uduak Idemokon skal tette hullet etter tannlegestudenten Mads Stokkelien. Det trengs ingen rotfylling for å gjøre det, spesielt ikke fordi Idemokon i følge han selv er veldig begavet. De første ordene han sa da han landet på Kjevik var «I am gifted». Det er en veldig unorsk uttalelse, men det hadde vært enda mer oppsiktsvekkende hvis en nigerianer hadde kommet med en norsk uttalelse. For en sørlending er det nesten på høyde med å si «æ søns æ klarer mæ sånn tåli greit». «Jeg synes ikke Idemokon har vært giftig nok til nå», sa min gode venn som ikke har spesielt mange vekttall i engelsk.

Kaptein Vikstøl er omskolert til midtstopper, og han klarer uten problemer å fylle skoene til både Christensen og Hammer. Spesielt hvis han av og til klarer å bestemme seg for ikke å takle. Nye sidebacker er Jens Kristian Skogmo fra Follo og Henrik Robstad fra Jerv. Skogmo har ikke akkurat tatt overgangen på hælen, for den har stort sett vært veldig smertefull siden han skrev under. La oss håpe at det ikke blir en akilleshæl. Robstad har, til tross for en fortid fra Steinar Skeies krydderfotball i Vindbjart, spilt solid og sikkert i oppkjøringen. Jeg mener selvfølgelig ikke at det er til tross for krydderfotball i Vindbjart, men det var uansett litt gøy å skrive for en fra Fløy.

Jens Kristian Skogmo har vært skadet store deler av sesongen. Foto: Pål Wollebæk Jørgensen

Det mest gledelige er uansett alle ungguttene som banker på døra, og for noen av dem har den også åpnet seg. Kristoffer Ajer etablerte seg i fjor, da han bokstavelig talt tok veldig mange og lange steg. Og til sommeren tar han et nytt kjempesteg i karrieren og flytter til Glasgow og Celtic. Håper han slipper å gå i kilt, for den vil i tilfelle bli veldig lårkort. Eirik Wichne fra Mandal, Markus Håbestad fra Arendal, Erlend Segberg og Lars-Jørgen Salvesen fra Kristiansand, Lasse Sigurdsen og John Olav Norheim fra Flekkerøy, Adi Markovic og Mathias Rasmussen fra Lyngdal lyder som søt, sørlandsk musikk i ørene mine, selv om jeg ikke er i nærheten av å ha absolutt gehør. Til tross for det, har jeg av og til fått lov til å synge den flotte Starthymnen før kampstart. Det er nødvendigvis ikke et musikalsk kvalitetstegn, for direktør Even Øgrey Brandsdal har også sunget den. Han var definitivt bedre på notene til Starts regnskap for 2015 enn på notene til hymnen. Gratulerer! «Ungguttene er sørlendinger man like godt kan lære seg navnene på verken før eller siden», sa min gode venn som fremdeles ikke er helt helbredet fra å blande ord og uttrykk. Flere av dem har gjort det bra i treningskampene, og Steinar P. har ikke vært redd for å bruke dem. La oss håpe det fortsetter når moroa starter på søndag. For det er moroa som starter, ikke alvoret!

Den udiskutable «Mr. Start» , Kai Eriksen, og sønnen Terje kommer uansett vær garantert til å sørge for at Sparebanken Sør Arena er både snøfri og oppvarmet søndag kl. 20.00. Nå har de, i følge alle landets medier, brøytet banen døgnet rundt i ukesvis, og TV-produsenter ligger nå langflate etter dem. De har allerede fått tilbud om hovedroller i NRK-serien «Brøyt i vei», og «Sparebanken Sør Arena — minutt for minutt» er også under planlegging. Kjente filmregissører fra både inn- og utland har også fattet stor interesse for far og sønn Eriksen. De aner en like stor suksess som dokumentarene om det litt fremoverlente søskenparet Oddny og Magnar, og det er allerede bestemt at en eventuell filmtittel selvfølgelig skal være «Far og sønn til evig tid». Hvis de lykkes på de skrå bredder og går til filmen, kommer jeg til å klappe til både Kai og Terje. Jeg har hatt gleden av å kjenne dem i mange år, og de er en fantastisk duo med verdens største Start-hjerter. Det er like før jeg vurderer å levere tilbake til Kai alt Adidas-utstyret jeg lurte unna da jeg endelig la tåa på hylla i 1992.

Det er en rekordtidlig sesongåpning , men det er likevel bestemt at den blir klassisk og ikke i skøyting. Når dommer Svein-Erik Edvartsen blåser i gang kampen søndag kl. 20.00, er det bare noen få timer siden den 42-årige skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen gikk i mål i sitt foreløpige siste VM-løp. Tipper forresten at han kommer til å holde på til han kan gå av med AFP, men kanskje bommer jeg enda mer enn Frode Andresen. Hvis det er mulig. I følge Svein Mathisen var det livsfarlig å gå bak TV-en når Andresen var på standplass. Med Edvartsen som dommer, skal man heller ikke se helt bort fra at det kan bli tendenser til krydderfotball allerede i åpningskampen mot Lillestrøm.

Fjorårets åpningskamp borte mot Lillestrøm endte 1-1 , etter at Lillestrøm utlignet like før full tid. Hjemmekampen endte 0-0, og det var i den kampen Håkon Opdal hadde en magisk redning som Harry Potter fremdeles er stolt over. «På søndag tror jeg at minst ett av lagene tar poeng», sa min gode venn og oddstipper. Skal man tro på de såkalte oddsekspertene, blir det en beksvart sesong for Start og en middels for Lillestrøm:

TABELLTIPS Lillestrøm og Start 2016

LagNorsk TippingBetssonUnibetGjennomsnitt
8. Lillestrøm253510153,6
16. Start250200251233,6

Det er mulig at Betsson-oddsen vil endre seg dramatisk etter at deres viktigste medarbeider, John Arne Riise, har sagt opp avtalen med dem, men til og med soknepresten i Vågsbygd, kanarifuglen Nils Terje Andersen, har i følge rykter minimal tro på Start i år. I alle fall i forhold til troen han har på sitt kjære Lillestrøm. Det er fullstendig uakseptabelt og helt utrolig at en sokneprest kan ha så liten tro, og jeg synes biskop Stein Reinertsen skal ta seg en skikkelig alvorsprat med Andersen i sakristiet. Den trenger ikke å ende så ille som det gjorde med kona til en kamerat av meg (ikke min gode venn som merkelig nok er ungkar). Kameraten min påsto at kona hans pådro seg en alvorlig meniskskade fordi hun hadde gått alt for mye til alters.

Jeg gleder meg til søndag og til årets første Start-seier i Tippeligaen. Æ æ klar, æ du?

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper