Forrige fredag handlet det om midlertidige ansettelser og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Nå er det duket for bråk om arbeidstidsbestemmelsene.

Dersom regjeringen ikke har endret mening, vil lovforslaget Eriksson presenterer på fredag åpne for mer bruk av overtid og inneholde nye regler for søndagsjobbing.

Det er også ventet at Eriksson vil foreslå å innføre gjennomsnittsberegning av arbeidstid ved individuelle avtaler. Et slikt grep vil åpne for mer bruk av alternative turnuser, der arbeidstakere i perioder jobber mye for så å kunne ta fri flere dager av gangen.

Regjeringen vil trolig også foreslå å fjerne den kollektive søksmålsretten som ble innført av de rødgrønne i fjor. Denne rettigheten gir fagforeningene rett til å reise sak mot arbeidsgivere ved mistanke om ulovlig innleie av arbeidskraft.

Fra før er det kjent at Eriksson ønsker å heve aldersgrensene i arbeidslivet fra 70 til 72 og senere til 75 år. De såkalte bedriftsinterne aldersgrensene heves fra 67 til 70 år, mens pensjonsalderen på 67 år blir stående. Det samme gjør aldersgrensen som enkelte ansatte i politiet, rettsvesenet, brann— og redningsetaten og helsevesenet har. (©NTB)