Unikt AS var blant de private selskapene som klarte å kaste seg rundt da UDI hadde akutt behov for hjelp. Selskapet startet i asylbransjen i begynnelsen av november og var involvert i akuttovernattingene på Åros, Budget og Hamresanden.

På sine to første måneder i asylbransjen omsatte Unikt AS for 2,9 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 900.000 kroner. Det gir en resultatmargin på pene 31 prosent, ifølge regnskapet for 2015 som nå foreligger. Akuttovernattingsprosjektet deres fortsatte ut mars 2016, og ga omtrent samme marginer i 2016 som i 2015.

— Vi fornøyd med inntjeningen. Saken er litt mer nyansert enn at vi drev på i to måneder. Vi hadde noen inntekter fra før vi startet med asyl, men det aller meste kom fra akuttovernattingene, sier Thomas Helleland Homme.

— Når vi driver på prosjektbasis på denne måten så må vi også ha god lønnsomhet, legger han til.

Profileringsartikler

Thomas Helleland Homme og Christoffer Iglebæk startet Unikt AS i august 2015. Formålet var konsulentvirksomhet og salg av profileringsartikler. I løpet av høsten kom asylbølgen over Norge. UDI trengte nødhjelp og flere private selskaper kom til. Unikt AS omdefinerte sin formålsparagraf i starten av november, inkluderte drift av asylmottak. Med seg på laget hadde Iglebæk og Homme Sissel Nordhagen med erfaring fra å drive asylmottak.

Det kom mange nye asylplasser til Sørlandet. Åros camping var i vinter akuttmottak. Foto: ERLEND OLSBU

Unikt AS fikk avtale med Mirador AS, som igjen hadde kontrakt med UDI om drift av akuttmottak på Åros, Budget og Hamresanden.

— Vi ble hyret inn for å lede prosjektet. Vi hadde både lønnskostnadene og andre personalkostnader, sier Homme.

Totalt betalte UDI 700 kroner døgnet for hver asylsøker i akuttmottak. Mirador hadde kontrakt for 253 asylsøkere på Åros i Søgne fra november og ytterligere 150 plasser på Hamresanden fra desember. I løpet av mars ble alle avviklet.

Inntektene ble fordelt mellom operatørene Mirador, overnattingsstedet og innleide selskaper som Unikt AS og matleverandører.

God butikk

- Bølgen av asylsøkere ble god butikk for mange?

— Ja, det ble det. Noen tjente mer enn andre. Vi var sånn sett en liten brikke. Men vi klarte å komme raskt i gang. Vi bemannet opp fra to til 20 i løpet av to uker, og fikk så ytterligere ni ansatte etter det. Vi hadde høye kostnader fordi vi ville ha den bemanningen som var nødvendig, ikke bare den vi var forpliktet til. Men det er ingen tvil om at det var lønnsomt for mange med akuttinnkvartering, sier Homme.

- Hvor er de ansatte nå?

— De var ansatt på prosjektbasis, og fulgte UDI-kontrakten. Så nå er vi bare to ansatte igjen, sier Homme. Han opplyser at de vil i gang med andre prosjekter, og vet ikke om de kommer til å fortsette i asylbransjen.

Unikt AS
20152014
Inntekter2,90,0
Ord. avskrivninger0,00,0
Driftsresultat0,90,0
Resultat før skatt0,90,0
Anleggsmidler0,00,0
Omløpsmidler2,10,0
Egenkapital0,70,0
Langsiktig gjeld0,00,0
Kortsiktig gjeld1,40,0
Aksjeutbytte0,00,0
Regnskapets info.nivåK
InntjeningJ
BetalingsevneJ
EgenkapitalandelJ
Antall ansatte29
Alle regnskapstall i mill. kroner